Šamkani: Zapad i Amerika svuda donose nestabilnost i rat

Srna
Foto: Ilustracija

TEHERAN- Kriza u Iraku, stvaranje terorističke organizacije "Islamska država" i sukob u Ukrajini rezultat su američke politike, izjavio je danas sekretar Vrhovnog savjeta za nacionalnu bezbjednost Irana Ali Šamkani.

"Mir, stabilnost i napredak u Avganistanu su naš prioritet, prioritet svih koji sjede za ovim stolom. Vjerujemo i polazimo od činjenice da prisustvo SAD destabilizuje region. Avganistan to potvrđuje. Događaji u Iraku, stvaranje `Islamske države` u regionu Levanta, kao i događaji u Ukrajini nastali su kao rezultat arogantnih postupaka SAD. Narod Ukrajine je postao žrtva američkih ciljeva", rekao je on na petom multilateralnom sastanku zvaničnika bezbjednosti, koji je posvećen Avganistanu.

Šamkani smatra da američka politika destabilizuje situacije u različitim regionima svijeta.

"Gdje god su prisutni Zapad i SAD, tu su, naravno, nestabilnost i tu bukti rat, dok će tamo gde postoji saradnja zemalja regiona biti mir, spokoj i bezbjednost", naglasio je Šamkani.

Šamkani je istakao da Iran, uprkos jednostranim američkim sankcijama, šalje pomoć avganistanskom narodu i prima veliki broj Avganistanaca na svojoj teritoriji.

On je naglasio da je zajedničkim naporima moguće pružiti pomoć u uspostavljanju mira i stabilnosti u Avganistanu.

U Moskvi se danas održava peti sastanak sekretara nacionalnih savjeta zemalja centralne Azije, Pakistana, Indije i Kine o Avganistanu. Četvrti krug multilateralnih konsultacija o Avganistanu održan je u Dušanbeu u maju 2022. godine, a prije toga u Nju Delhiju u novembru 2021. godine, podsjeća TASS. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana