Салвини: Италија ће тужити Аустрију суду ЕУ због блокаде прелаза Бренер

Танјуг
Салвини: Италија ће тужити Аустрију суду ЕУ због блокаде прелаза Бренер

РИМ - Италијанска влада тужиће Аустрију пред судом ЕУ због блокирања прелаза Бренер на граници двије земље, изјавио је заменик италијанског премијера Матео Салвини.

Он је рекао да тај чин Аустрије представља "акт насиља и политичке ароганције", пренео је Еурацтив. Салвини је осудио Аустрију због блокирања путовања италијанских превозника преко аустријске територије и због тога што је недавно најавила граничне контроле на граници са Италијом да би спречила прелазак илегалних миграната који су последњих седмица у све већем броју пристизали на италијанске обале.

Послије четири године нереаговања Европске комисије (ЕК), Италија је одлучила да формално активира процедуру која даје право држави чланици ЕУ да покрене тужбу пред Европским судом правде против држава чланица због кршења закона Уније, навео је Салвини, напомињући да је ЕК требало да покрене ту процедуру.

Салвини је истакао да Италија у овом тренутку верује у правду Европског суда. Подсетио је да је Аустрија увела рестрикције наводно због еколошких разлога, али тврди да заштита животне средине није уопште у питању, већ да је ријеч о нелојалној аустријској конкуренцији према италијанским и немачким предузетницима и превозницима и цијелом европском континенту.

Прелаз Бренер је једно од главних чворишта између јужне и сјеверне Европе, а аустријско блокирање границе критиковала је и сусхедна Њемачка која је такође кажњена због ограничења која су наметнута транспорту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана