Сахрањени једини посмртни остаци Патриса Лумумбе

Srna
Foto: Wikimedia

КИНШАСА – Породица убијеног хероја борбе за независност Демократске Републике Конго Патриса Лумумбе сахранила је данас његове једине познате посмртне остатке, односно зуб, у главном граду Киншаси, 61 годину након што су га убили побуњеници-сецесионисти које је подржавала Белгија.

Стотине људи окупило се на огромном тргу, машући заставама и гледајући велику фотографију Лумумбе, са његовим заштитним знаком наочара са роговима и косом забаченом на страну, уоквирену бијелим цвијећем.

Лумумбу је убио стрељачки вод 16. јануара 1961. године у југоисточној провинцији Катанга након што је збачен са мјеста премијера претходне године, све у року од неколико мјесеци након стицања независности од Белгије.

Транспарент са натписом "Много хвала, национални хероју" висио је изнад масе у којој су били предсједник сусједне Републике Конго Денис Сасу Нгесо, белгијски министар спољних послова и неколико афричких амбасадора.

"Коначно, народ Конга може имати част да понуди сахрану свом славном премијеру", изјавио је предсједник Феликс Чисекеди. Он је рекао се овим, на неки начин, завршава период жалости који је почео прије 61 годину.

Сахрана је одржана на 62. годишњицу независности те централноафричке земље.

Тог дана, Лумумба је одржао ватрени говор критикујући 75-годишњу белгијску колонизацију Конга.

Његова влада је трајала само три мјесеца прије него што је збачен и убијен.

Присталице и неки историчари оптужују америчку Централну обавјештајну агенцију /ЦИА/ за умијешаност.

Белгијска парламентарна истрага о Лумумбином убиству закључила је 2002. године да је Белгија "морално одговорна" за његову смрт.

Тијело Лумумбе никада није пронађено. Његов једини преостали зуб наводно је узео белгијски полицајац Жерар Соете, који је тврдио да је већи дио леша растворио у киселини, а остатак спалио.

Белгија, чији је краљ Филип посјетио Конго први пут овог мјесеца, предала је зуб Лумумбиној породици 20. јуна. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана