Sahranjeni jedini posmrtni ostaci Patrisa Lumumbe

Srna
Foto: Wikimedia

KINŠASA – Porodica ubijenog heroja borbe za nezavisnost Demokratske Republike Kongo Patrisa Lumumbe sahranila je danas njegove jedine poznate posmrtne ostatke, odnosno zub, u glavnom gradu Kinšasi, 61 godinu nakon što su ga ubili pobunjenici-secesionisti koje je podržavala Belgija.

Stotine ljudi okupilo se na ogromnom trgu, mašući zastavama i gledajući veliku fotografiju Lumumbe, sa njegovim zaštitnim znakom naočara sa rogovima i kosom zabačenom na stranu, uokvirenu bijelim cvijećem.

Lumumbu je ubio streljački vod 16. januara 1961. godine u jugoistočnoj provinciji Katanga nakon što je zbačen sa mjesta premijera prethodne godine, sve u roku od nekoliko mjeseci nakon sticanja nezavisnosti od Belgije.

Transparent sa natpisom "Mnogo hvala, nacionalni heroju" visio je iznad mase u kojoj su bili predsjednik susjedne Republike Kongo Denis Sasu Ngeso, belgijski ministar spoljnih poslova i nekoliko afričkih ambasadora.

"Konačno, narod Konga može imati čast da ponudi sahranu svom slavnom premijeru", izjavio je predsjednik Feliks Čisekedi. On je rekao se ovim, na neki način, završava period žalosti koji je počeo prije 61 godinu.

Sahrana je održana na 62. godišnjicu nezavisnosti te centralnoafričke zemlje.

Tog dana, Lumumba je održao vatreni govor kritikujući 75-godišnju belgijsku kolonizaciju Konga.

Njegova vlada je trajala samo tri mjeseca prije nego što je zbačen i ubijen.

Pristalice i neki istoričari optužuju američku Centralnu obavještajnu agenciju /CIA/ za umiješanost.

Belgijska parlamentarna istraga o Lumumbinom ubistvu zaključila je 2002. godine da je Belgija "moralno odgovorna" za njegovu smrt.

Tijelo Lumumbe nikada nije pronađeno. Njegov jedini preostali zub navodno je uzeo belgijski policajac Žerar Soete, koji je tvrdio da je veći dio leša rastvorio u kiselini, a ostatak spalio.

Belgija, čiji je kralj Filip posjetio Kongo prvi put ovog mjeseca, predala je zub Lumumbinoj porodici 20. juna. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana