САД:Маневар кинеског борбеног авиона угрозио лет америчке војне летјелице

Танјуг
САД:Маневар кинеског борбеног авиона угрозио лет америчке војне летјелице

ВАШИНГТОН - Кинески борбени авион извео је "непотребно агресиван" маневар у близини америчког војног авиона изнад Јужног кинеског мора у међународном ваздушном простору, саопштиле су САД.

Америчка војна команда одговорна за Индо-Пацифик саопштила је у уторак да се маневар кинеског авиона Ј-16 догодио прошле недјеље и да је приморао амерички авион РЦ-135 да лети кроз турбуленцију, преноси Ројтерс.

-САД ће наставити да лете, плове и спроводе операције, безбедно и одговорно, где год то међународно право дозвољава - наводи се у саопштењу.

На приказаном снимку се види како кинески борбени авион пролази испред носа америчког авиона РЦ-135, који се тресе због турбуленција, наводи Ројтерс.

Портпарол кинеске амбасаде у Вашингтону Лиу Пенђу, који није износио детаље, саопштио је да САД у дужем временском периоду „често распоређују авионе и бродове за извиђање Кине из близине, што представља озбиљну опасност за националну безбједност“.

-Кина позива САД да зауставе опасне провокације и престану да пребацују кривицу на Кину - саопштио је Лиу.

Навео је да ће Кина „наставити да предузима неопходне мјере за одлучну одбрану свог суверенитета и безбједности и да ће радити са земљама региона на чврстој заштити мира и стабилности у Јужном кинеском мору“.

Најновији инцидент догодио се прије него што је Пекинг одбио захтјев америчког министра одбране Лојда Остина да се састане са министром националне одбране НР Кине Ли Шангфуом, на маргинама међународног форума посвећеног безбједности у Азији "Шангри Ла дијалог", који ће бити отворен у петак.

Баскеташи Србије преокретом побиједили Француску на Свјетском првенству у Бечу

БЕЧ  - Репрезентација Србије у баскету 3x3 је великим преокретом у посљедња два минута синоћ победила Француску са 21:16, у другом колу Свјетског првенства које се одржава у Бечу.

Србија је до побједе стигла великим преокретом у самом финишу.

У већем дијелу меча Французи су водили, имали су 15:12 пред посљедња два минута, али су наши репрезентативци заиграли најбоље кад је било најважније и стигли до друге побједе на старту Свјетског првенства.

Дејан Мајсторовић, Страхиња Стојачић, Михаило Васић и Марко Бранковић су против Француза показали зашто их са правом многи сматрају фаворитима за освајање неке од медаља.

Србија је раније у уторак, у мечу првог кола побиједила Мадагаскар са 21:9.

Данас је дан одмора, а посљедња два меча групне фазе Србија игра у четвртак, прво против Њемачке (18.15), а затим и Бразила (20.50). Побједници четири групе пласираће се директно у четвртфинале, док ће другопласиране и трећепласиране играти осмину финала. Свјетско првенство је квалификационо за Олимпијске игре у Паризу сљедеће године, а на њих ће се директно пласирати освајачи медаља у Бечу.

 

NEW - Chinese fighter jet intercepted a U.S. Air Force plane over the South China Sea on May 26 — Pentagon pic.twitter.com/rHXy0IuAo9

— Disclose.tv (@disclosetv) May 30, 2023

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана