SAD:Manevar kineskog borbenog aviona ugrozio let američke vojne letjelice

Tanjug
SAD:Manevar kineskog borbenog aviona ugrozio let američke vojne letjelice

VAŠINGTON - Kineski borbeni avion izveo je "nepotrebno agresivan" manevar u blizini američkog vojnog aviona iznad Južnog kineskog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru, saopštile su SAD.

Američka vojna komanda odgovorna za Indo-Pacifik saopštila je u utorak da se manevar kineskog aviona J-16 dogodio prošle nedjelje i da je primorao američki avion RC-135 da leti kroz turbulenciju, prenosi Rojters.

-SAD će nastaviti da lete, plove i sprovode operacije, bezbedno i odgovorno, gde god to međunarodno pravo dozvoljava - navodi se u saopštenju.

Na prikazanom snimku se vidi kako kineski borbeni avion prolazi ispred nosa američkog aviona RC-135, koji se trese zbog turbulencija, navodi Rojters.

Portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liu Penđu, koji nije iznosio detalje, saopštio je da SAD u dužem vremenskom periodu „često raspoređuju avione i brodove za izviđanje Kine iz blizine, što predstavlja ozbiljnu opasnost za nacionalnu bezbjednost“.

-Kina poziva SAD da zaustave opasne provokacije i prestanu da prebacuju krivicu na Kinu - saopštio je Liu.

Naveo je da će Kina „nastaviti da preduzima neophodne mjere za odlučnu odbranu svog suvereniteta i bezbjednosti i da će raditi sa zemljama regiona na čvrstoj zaštiti mira i stabilnosti u Južnom kineskom moru“.

Najnoviji incident dogodio se prije nego što je Peking odbio zahtjev američkog ministra odbrane Lojda Ostina da se sastane sa ministrom nacionalne odbrane NR Kine Li Šangfuom, na marginama međunarodnog foruma posvećenog bezbjednosti u Aziji "Šangri La dijalog", koji će biti otvoren u petak.

Basketaši Srbije preokretom pobijedili Francusku na Svjetskom prvenstvu u Beču

BEČ  - Reprezentacija Srbije u basketu 3x3 je velikim preokretom u posljednja dva minuta sinoć pobedila Francusku sa 21:16, u drugom kolu Svjetskog prvenstva koje se održava u Beču.

Srbija je do pobjede stigla velikim preokretom u samom finišu.

U većem dijelu meča Francuzi su vodili, imali su 15:12 pred posljednja dva minuta, ali su naši reprezentativci zaigrali najbolje kad je bilo najvažnije i stigli do druge pobjede na startu Svjetskog prvenstva.

Dejan Majstorović, Strahinja Stojačić, Mihailo Vasić i Marko Branković su protiv Francuza pokazali zašto ih sa pravom mnogi smatraju favoritima za osvajanje neke od medalja.

Srbija je ranije u utorak, u meču prvog kola pobijedila Madagaskar sa 21:9.

Danas je dan odmora, a posljednja dva meča grupne faze Srbija igra u četvrtak, prvo protiv Njemačke (18.15), a zatim i Brazila (20.50). Pobjednici četiri grupe plasiraće se direktno u četvrtfinale, dok će drugoplasirane i trećeplasirane igrati osminu finala. Svjetsko prvenstvo je kvalifikaciono za Olimpijske igre u Parizu sljedeće godine, a na njih će se direktno plasirati osvajači medalja u Beču.

 

NEW - Chinese fighter jet intercepted a U.S. Air Force plane over the South China Sea on May 26 — Pentagon pic.twitter.com/rHXy0IuAo9

— Disclose.tv (@disclosetv) May 30, 2023

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana