САД уводе ограничење на "порођајни туризам"

Tanjug
САД уводе ограничење на "порођајни туризам"

ВАШИНГТОН - Администрација америчког предсједника Доналда Трампа излази данас с новим визним ограничењима којим жели да сузбије такозвани "порођајни туризам", за труднице које путују у Сједињене Државе како би њихова дјеца могла да добију америчко држављанство рођењем у тој земљи.


Подносиоци захтјева за визе за које конзуларни службеници процијене да долазе првенствено у САД ради порођаја сада ће се третирати као и други странци који долазе у Сједињене Државе на медицинско лијечење, према најновијим упутствима Стејт департмента, преноси АП.

Подносиоци захтјева за визу ће морати да докажу да долазе на лијечење и да имају новац да га плате.

Стејт департмент је планирао да по данашњој објави, правила ступе на снагу у петак.

Пракса путовања у САД ради порођаја у основи је законита, а свако ко је рођен у Сједињеним Државама према Уставу сматран је држављанином.

Америчке туристичке агенције објављују огласе и наплаћују до 80.000 долара за добијање виза углавном трудницама из Русије и Кине како би се породиле у Сједињеним Државама.

Нема података о томе колико страних жена путује у САД да би се породиле, али по процјенама Центра за имиграционе студије процјењује да је 2012. године то учинило око 36 000 странкиња.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана