SAD uvode ograničenje na "porođajni turizam"

Tanjug
SAD uvode ograničenje na "porođajni turizam"

VAŠINGTON - Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa izlazi danas s novim viznim ograničenjima kojim želi da suzbije takozvani "porođajni turizam", za trudnice koje putuju u Sjedinjene Države kako bi njihova djeca mogla da dobiju američko državljanstvo rođenjem u toj zemlji.


Podnosioci zahtjeva za vize za koje konzularni službenici procijene da dolaze prvenstveno u SAD radi porođaja sada će se tretirati kao i drugi stranci koji dolaze u Sjedinjene Države na medicinsko liječenje, prema najnovijim uputstvima Stejt departmenta, prenosi AP.

Podnosioci zahtjeva za vizu će morati da dokažu da dolaze na liječenje i da imaju novac da ga plate.

Stejt department je planirao da po današnjoj objavi, pravila stupe na snagu u petak.

Praksa putovanja u SAD radi porođaja u osnovi je zakonita, a svako ko je rođen u Sjedinjenim Državama prema Ustavu smatran je državljaninom.

Američke turističke agencije objavljuju oglase i naplaćuju do 80.000 dolara za dobijanje viza uglavnom trudnicama iz Rusije i Kine kako bi se porodile u Sjedinjenim Državama.

Nema podataka o tome koliko stranih žena putuje u SAD da bi se porodile, ali po procjenama Centra za imigracione studije procjenjuje da je 2012. godine to učinilo oko 36 000 strankinja.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana