САД ставиле вето на „пријем државе Палестине у УН“

Танјуг
САД ставиле вето на „пријем државе Палестине у УН“

ЊУЈОРК- Сједињене Америчке Државе су ставиле вето на нацрт резолуције Савета безбједности Уједињених нација да ''држава Палестина буде примљена у чланство у Уједињеним нацијама''.

Британија и Швајцарска биле су уздржане, а преосталих 12 чланица Савјета безбједности - Словенија, Сијера Леоне, Русија, Јужна Кореја, Мозамбик, Малта, Јапан, Француска, Гвајана, Еквадор, Кина и Алжир - гласало је ''за''.

За усвајање резолуције потребно је девет гласова за, уз услов да ниједна од пет сталних чланица (САД, Велика Британија, Француска, Русија и Кина) не гласа против.

Палестински представници осудиили су одлуку САД да уложе вето, оцијенивши је као ''неправедну, неетичку и неоправдану'', пренео је Ројтерс.

Израелски министар спољних послова Израел Кац захвалио се САД на одлуци да ставе вето.

-Срамотни приједлог је одбијен. Нема награде за тероризам - рекао је Кац.

Замјеник представника САД при УН Роберт Вуд је након гласања истакао да су САД ''одлучно радиле да подрже државност Палестине у контексту свеобухватног мировног споразума који би трајно ријешио израелско-палестински сукоб".

-Дуго смо позивали палестинске власти да предузму неопходне реформе како би помогли у достизању спремности за државност и напомињемо да Хамас, терористичка организација, тренутно има моћ и утицај у Гази, саставном дијелу државе предвиђене овом резолуцијом - рекао је Вуд и додао да је то неријешено питање које оспорава испуњење критеријума да се подносилац захтјева сматра државом.

Он је навео да је предсједник САД Џозеф Бајден од почетка рата у Појасу Газе говорио да се одрживи мир у региону може постићи само помоћу рјешења о двије државе.

Руски амбасадор при УН Василиј Небензја оцијенио је да су коришћењем вета САД показале ''шта заиста мисле о Палестинцима''.

- Циљ је да се сломи воља Палестинаца, да се једном за свагда натјерају да се потчине окупаторској власти, да се претворе у слуге и другоразредне особе, а можда и да их једном за свагда отјерају са њихове територије - рекао је Небензја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана