SAD stavile veto na „prijem države Palestine u UN“

Tanjug
SAD stavile veto na „prijem države Palestine u UN“

NjUJORK- Sjedinjene Američke Države su stavile veto na nacrt rezolucije Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da ''država Palestina bude primljena u članstvo u Ujedinjenim nacijama''.

Britanija i Švajcarska bile su uzdržane, a preostalih 12 članica Savjeta bezbjednosti - Slovenija, Sijera Leone, Rusija, Južna Koreja, Mozambik, Malta, Japan, Francuska, Gvajana, Ekvador, Kina i Alžir - glasalo je ''za''.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova za, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) ne glasa protiv.

Palestinski predstavnici osudiili su odluku SAD da ulože veto, ocijenivši je kao ''nepravednu, neetičku i neopravdanu'', preneo je Rojters.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac zahvalio se SAD na odluci da stave veto.

-Sramotni prijedlog je odbijen. Nema nagrade za terorizam - rekao je Kac.

Zamjenik predstavnika SAD pri UN Robert Vud je nakon glasanja istakao da su SAD ''odlučno radile da podrže državnost Palestine u kontekstu sveobuhvatnog mirovnog sporazuma koji bi trajno riješio izraelsko-palestinski sukob".

-Dugo smo pozivali palestinske vlasti da preduzmu neophodne reforme kako bi pomogli u dostizanju spremnosti za državnost i napominjemo da Hamas, teroristička organizacija, trenutno ima moć i uticaj u Gazi, sastavnom dijelu države predviđene ovom rezolucijom - rekao je Vud i dodao da je to neriješeno pitanje koje osporava ispunjenje kriterijuma da se podnosilac zahtjeva smatra državom.

On je naveo da je predsjednik SAD Džozef Bajden od početka rata u Pojasu Gaze govorio da se održivi mir u regionu može postići samo pomoću rješenja o dvije države.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja ocijenio je da su korišćenjem veta SAD pokazale ''šta zaista misle o Palestincima''.

- Cilj je da se slomi volja Palestinaca, da se jednom za svagda natjeraju da se potčine okupatorskoj vlasti, da se pretvore u sluge i drugorazredne osobe, a možda i da ih jednom za svagda otjeraju sa njihove teritorije - rekao je Nebenzja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana