САД смањиле производњу нафте, Русија постигла споразум са ОПЕК-ом

Танјуг
САД смањиле производњу нафте, Русија постигла споразум са ОПЕК-ом

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је да су амерички произвођачи нафте већ умањили производњу овог енергента и да има на располагању много опција ако Саудијска Арабија и Русија не смање обим своје производње.

- Ми смо већ смањили производњу. Мислим да ће они то ријешити. Остварен је велики напредак током посљедње седмице и биће занимљиво да се види шта ће урадити ОПЕК", рекао је Трамп новинарима на питање да ли ће САД размотрити координисано умањење.

Током дана ће путем видео-везе бити одржан састанак чланица ОПЕК-а, Русије и осталих произвођача нафте.

Произвођачи покушавају да се договоре о смањењу дневне производње пошто је тржиште тренутно презасићено усљед пада потражње током пандемије вируса корона.

Ова ситуација довела је до великог пада цијене нафте на свјетским тржиштима током претходних неколико седмица.

У оквиру споразума који је постигла са земљама ОПЕК-а, Русија је изразила спремност да за 14 одсто смањи производњу нафте, односно за 1,6 милиона барела дневно, саопштио је неименовани званичник руског министарства енергетике, пренио је ТАС.

- Потврђујем нашу спремност да смањимо производњу руске нафте за 1,6 милиона барела дневно - рекао је јуче званичник Кремља.

Према неким изворима, у нови споразум су укључене САД, Мексико, Норвешка, Канада и друге земље, а предвиђено је укупно смањење глобалне производње за 70 милиона барела дневно.

Руски председник Владимир Путин изјавио је раније да је Русија спремна да смањи производњу нафте само ако и други свјетски произвођачи нафте, укључујући и САД, прихвате да ураде исто.

Претходни споразум у оквиру ОПЕК истекао је 31. марта, али Русија и Саудијска Арабија нису постигле договор о његовом продужењу.

Због неуспјешних преговора о продужењу претходног споразума, земље ОПЕК-а су по инерцији повећале своју производњу, али у тренутку ширења вируса корона у свету и пада потражње за нафтом на свјетским тржиштима, цијена нафте по барелу пала је на 22 долара, најниже у посљедње двије деценије.

Крајем марта је договорен наставак преговора и упућен позив свим земљама произвођачима "црног злата" да се укључе у њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана