САД разматрају да забране кинеске друштвене мреже

Тањуг
САД разматрају да забране кинеске друштвене мреже

ЛОНДОН - Државни секретар Сједињених Америчких Држава Мајк Помпео је у интервјуу за Фокс њуз изјавио да ова земља разматра да забрани кинеске друштвене мреже, укључујући и ТикТок, пренијела је агенција Ројтерс.

Амерички законодавци изразили су забринутост у погледу националне безбједности земље због коришћења ТикТок-а и политике о заштити података корисника ове друштвене мреже.

Они страхују да би кинески закони од домаћих компанија могли да захтјевају да сарађају са обавјештајним службама које контролише кинеска Комунистичка партија.

Помпеов коментар услиједио је након заоштравања тензија између Кине и САД због одговора на пандемију корона вируса корона, кинеских потеза у Хонгконгу, као и трговинског рата дугог скоро двије године.

Оснивачи ТикТока, који није доступан у Кини, тежили су да се дистанцирају од својих коријена како би се апликација допала публици широм свијета.

Она је од недавно забрањена у Индији, заједно са још 58 апликација, услијед пограничних сукоба између ове две земље. ТикТок ће престати да се користи и у Хонгконгу за неколико дана, након што је Кина усвојила нови закон о националној безбједности у овом полуаутономном граду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана