SAD razmatraju da zabrane kineske društvene mreže

Tanjug
SAD razmatraju da zabrane kineske društvene mreže

LONDON - Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo je u intervjuu za Foks njuz izjavio da ova zemlja razmatra da zabrani kineske društvene mreže, uključujući i TikTok, prenijela je agencija Rojters.

Američki zakonodavci izrazili su zabrinutost u pogledu nacionalne bezbjednosti zemlje zbog korišćenja TikTok-a i politike o zaštiti podataka korisnika ove društvene mreže.

Oni strahuju da bi kineski zakoni od domaćih kompanija mogli da zahtjevaju da sarađaju sa obavještajnim službama koje kontroliše kineska Komunistička partija.

Pompeov komentar uslijedio je nakon zaoštravanja tenzija između Kine i SAD zbog odgovora na pandemiju korona virusa korona, kineskih poteza u Hongkongu, kao i trgovinskog rata dugog skoro dvije godine.

Osnivači TikToka, koji nije dostupan u Kini, težili su da se distanciraju od svojih korijena kako bi se aplikacija dopala publici širom svijeta.

Ona je od nedavno zabranjena u Indiji, zajedno sa još 58 aplikacija, uslijed pograničnih sukoba između ove dve zemlje. TikTok će prestati da se koristi i u Hongkongu za nekoliko dana, nakon što je Kina usvojila novi zakon o nacionalnoj bezbjednosti u ovom poluautonomnom gradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana