САД прекидају слање Русији обавјештења о лансирању пројектила

ГС
САД прекидају слање Русији обавјештења о лансирању пројектила

ВАШИНГТОН - САД су саопштиле да ће престати да достављају Москви поједина обавјештења која су потребна у складу са новим споразумом СТАРТ о контроли нуклеарног наоружања, укључујући ажурирања на својим локацијама за ракете и лансере, да би узвратиле, како су навеле, на стална руска кршења споразума.

Стејт департмент је навео да је Русија престала да шаље такве податке САД крајем фебруара.

Стејт департмент је објавио на својој веб страници да ће Вашингтон такође од 1. јуна престати да даје Русији телеметријске информације о лету пројектила, односно о лансирањима америчких интерконтиненталних и подморничких балистичких ракета.

Руски предсједник Владимир Путин, није се званично повукао из новог СТАРТ-а, али је 21. фебруара суспендовао учешће Русије у договору који ограничава стратешки нуклеарни арсенал, подсјећа Ројтерс.

Нови СТАРТ је потписан 2010. године и важи до 2026, а ограничава број стратешких нуклеарних бојевих глава које двије земље могу да распореде.

Према споразуму, САД и Русија могу да распореде до 1.550 стратешких нуклеарних бојевих глава и 700 ракета и бомбардера са копна и подморница да их лансирају.

           

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана