САД пребацује пакистанског заточеника из затвора Гвантанамо у Белизе

Tanjug
Foto: VOA

ВАШИНГТОН- Пакистанац Маџид Кан, који је објелоданио да су га послије напада на САД 11. септембра 2001. године припадници америчке ЦИА лишили слободе и мучили, пребачен је из затвора у заливу Гвантанамо на Куби у притворски објекат у Белизеу, саопштено је данас из Пентагона.

  Амерички званичници тврде да је Кан (42) као заштићени свједок признао 2012. године да је био припадник завереничке групе при исламистичкој милитантној организацији Ал Каида, која је одговорна за нападе на САД 2001. године, с циљем извршења убиства и пружања материјалне подршке тероризму и шпијунским активностима, преноси Ројтерс.
    Кан је ухваћен у Пакистану, а потом је држан на неидентификованој локацији ЦИА, тзв. црном мјесту, у периоду од 2003. до 2006. године.
    Према наводима Ројтерса, од 800 заточеника колико је било затворено у Гвантанаму, остало је њих 34, од којих је 20 предвиђено за трансфер.
    Министар одбране САД Лојд Остин обавијестио је прошле године америчке законодавце о плану да се Кан пребаци у други затвор, наводи се у саопштењу Пентагона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана