SAD prebacuje pakistanskog zatočenika iz zatvora Gvantanamo u Belize

Tanjug
Foto: VOA

VAŠINGTON- Pakistanac Madžid Kan, koji je objelodanio da su ga poslije napada na SAD 11. septembra 2001. godine pripadnici američke CIA lišili slobode i mučili, prebačen je iz zatvora u zalivu Gvantanamo na Kubi u pritvorski objekat u Belizeu, saopšteno je danas iz Pentagona.

  Američki zvaničnici tvrde da je Kan (42) kao zaštićeni svjedok priznao 2012. godine da je bio pripadnik zavereničke grupe pri islamističkoj militantnoj organizaciji Al Kaida, koja je odgovorna za napade na SAD 2001. godine, s ciljem izvršenja ubistva i pružanja materijalne podrške terorizmu i špijunskim aktivnostima, prenosi Rojters.
    Kan je uhvaćen u Pakistanu, a potom je držan na neidentifikovanoj lokaciji CIA, tzv. crnom mjestu, u periodu od 2003. do 2006. godine.
    Prema navodima Rojtersa, od 800 zatočenika koliko je bilo zatvoreno u Gvantanamu, ostalo je njih 34, od kojih je 20 predviđeno za transfer.
    Ministar odbrane SAD Lojd Ostin obavijestio je prošle godine američke zakonodavce o planu da se Kan prebaci u drugi zatvor, navodi se u saopštenju Pentagona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana