САД: Немамо разлога да вјерујемо да је Русија умијешана у блокаду танкера

Танјуг
САД: Немамо разлога да вјерујемо да је Русија умијешана у блокаду танкера

ВАШИНГТОН- Америчка министарка финансија Џенет Јелен изјавила је данас да администрација предсједника Џозефа Бајдена нема разлога да вјерује да је руска влада била умијешана у одлуку Турске да блокира бродове у транзиту до Средоземног мора.

Поремећаји у саобраћају нафтних танкера из руских црноморских лука према Медитерану настали су због новог турског правила за осигурање.

Анкара захтијева од свих танкера који пролазе кроз мореузе да имају одговарајуће осигурање, међутим, усљед увођења ембарга на руску нафту, руски танкери више не могу да конкуришу за западна поморска осигурања, осим уколико не пристају на лимит цијене од 60 долара по барелу, па се претпоставља да је управо то разлог што је велики број нафтних танкера блокиран у близини турских мореуза, објавио је Фајненшел тајмс.

Раније је замјеник министра спољних послова Русије Александар Грушко изјавио да је Русија забринута због задржавања руских нафтних танкера у Босфорском мореузу и расправља о том питању са турским осигуравајућим и транспортним компанијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана