SAD: Nemamo razloga da vjerujemo da je Rusija umiješana u blokadu tankera

Tanjug
SAD: Nemamo razloga da vjerujemo da je Rusija umiješana u blokadu tankera

VAŠINGTON- Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je danas da administracija predsjednika Džozefa Bajdena nema razloga da vjeruje da je ruska vlada bila umiješana u odluku Turske da blokira brodove u tranzitu do Sredozemnog mora.

Poremećaji u saobraćaju naftnih tankera iz ruskih crnomorskih luka prema Mediteranu nastali su zbog novog turskog pravila za osiguranje.

Ankara zahtijeva od svih tankera koji prolaze kroz moreuze da imaju odgovarajuće osiguranje, međutim, usljed uvođenja embarga na rusku naftu, ruski tankeri više ne mogu da konkurišu za zapadna pomorska osiguranja, osim ukoliko ne pristaju na limit cijene od 60 dolara po barelu, pa se pretpostavlja da je upravo to razlog što je veliki broj naftnih tankera blokiran u blizini turskih moreuza, objavio je Fajnenšel tajms.

Ranije je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio da je Rusija zabrinuta zbog zadržavanja ruskih naftnih tankera u Bosforskom moreuzu i raspravlja o tom pitanju sa turskim osiguravajućim i transportnim kompanijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana