САД најавиле ублажавање политике према Куби

Танјуг
Foto: Танјуг

ВАШИНГТОН - САД су саопштиле да ће учинти низ корака којима ће ревидирати своју политику према Куби, укључујући и ублажавање неких рестриктивних мjера из времена када је Доналд Трамп био предсједник.

Мјере, које долазе након цијелодневне ревизије америчке владе, означавају најбитније промјене у америчкој политици према Хавани откако је предсједник Џозеф Бајден преузео функцију у јануару 2021. године, пренео је Ројтерс.

Међутим, у овој намјери САД изостало је значајније побољшање у америчко-кубанским односима, или, "историјско зближавање", које је осмислио бивши предсједник Барак Обама, додаје британска новинска агенција. Те мере су укључивале, између осталог, олакшице приликом слања новца из САД члановима породице на Куби, олакшице приликом путовања и брже издавање виза.

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс навео је да су мјере, објављене у понедељак, урађене са циљем да се "даље подржи кубански народ, да им се дају алатке којм би могли да себи створе живот слободан од репресије кубанске владе, али и да траже боље економске прилике".

Стејт департмент је поручио да ће укинути лимит на слање новца из САД члановима породице на Куби, који је досад износио 1.000 долара по кварталу, и дозволиће се слање новца особама које нису чланови породице. Ипак, САД неће уклонити са црвене листе одређене компаније и ентитете повезане са кубанском владом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана