SAD najavile ublažavanje politike prema Kubi

Tanjug
Foto: Tanjug

VAŠINGTON - SAD su saopštile da će učinti niz koraka kojima će revidirati svoju politiku prema Kubi, uključujući i ublažavanje nekih restriktivnih mjera iz vremena kada je Donald Tramp bio predsjednik.

Mjere, koje dolaze nakon cijelodnevne revizije američke vlade, označavaju najbitnije promjene u američkoj politici prema Havani otkako je predsjednik Džozef Bajden preuzeo funkciju u januaru 2021. godine, preneo je Rojters.

Međutim, u ovoj namjeri SAD izostalo je značajnije poboljšanje u američko-kubanskim odnosima, ili, "istorijsko zbližavanje", koje je osmislio bivši predsjednik Barak Obama, dodaje britanska novinska agencija. Te mere su uključivale, između ostalog, olakšice prilikom slanja novca iz SAD članovima porodice na Kubi, olakšice prilikom putovanja i brže izdavanje viza.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs naveo je da su mjere, objavljene u ponedeljak, urađene sa ciljem da se "dalje podrži kubanski narod, da im se daju alatke kojm bi mogli da sebi stvore život slobodan od represije kubanske vlade, ali i da traže bolje ekonomske prilike".

Stejt department je poručio da će ukinuti limit na slanje novca iz SAD članovima porodice na Kubi, koji je dosad iznosio 1.000 dolara po kvartalu, i dozvoliće se slanje novca osobama koje nisu članovi porodice. Ipak, SAD neće ukloniti sa crvene liste određene kompanije i entitete povezane sa kubanskom vladom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana