САД: Кина да се врати успостављеним нормама око Тајвана

Танјуг
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН- САД су данас поручиле да недавне акције Кине у близини Тајвана повећавају ниво ризика и изразиле су наду да ће се понашање Пекинга вратити раније успостављеним правилима, преноси Ројтерс.

Кина, која Тајван сматра својим регионом, је овог мјесеца организовала војне вјежбе у близини острва, како би демонстрирала незадовољство због посјете Тајпеју предсједавајуће Представничког дома Ненси Пелоси, окривљујући Вашингтон за повећавање тензија.

Амерички секретар ваздушних снага Френк Кендал, у обраћању новинарима током путовања по Пацифичком региону, током којег ће посјетити и Аустралију и Јапан, рекао је да се Пекинг веома провокативно понашао.

Он је навео да су војне активности које је Кина спроводила током посјете Пелоси повећале ниво ризика и прекршиле бројне норме, као што је прелазак незваничне раздјелне линије, пуцање у ексклузивну економску зону Јапана, као и пројектили изнад самог Тајвана, наводи Ројтерс.

Јапан је саопштио да је пет пројектила које је Кина испалила пало у његову економску зону.

"Ово нису акције које су осмишљене да промовишу мир и стабилност у региону, оне су веома провокативне и повећавају ниво ризика", рекао је Кендал.

Амерички званичник је одбио да директно коментарише детаље кинеског преласка незваничне раздјелне линије са Тајваном, али је навео да је Кина претјерано реаговала на путовање Пелоси.

"Надам се да ће се њихово понашање вратити на норме које су раније успостављене", поручио је Кендал.

Кина је раније саопштила да је Тајван најосјетљивије и најважније питање у њеним односима са САД, као и да има право да осигура своју безбједност и брани свој територијални интегритет, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана