SAD: Kina da se vrati uspostavljenim normama oko Tajvana

Tanjug
Foto: Ilustracija

VAŠINGTON- SAD su danas poručile da nedavne akcije Kine u blizini Tajvana povećavaju nivo rizika i izrazile su nadu da će se ponašanje Pekinga vratiti ranije uspostavljenim pravilima, prenosi Rojters.

Kina, koja Tajvan smatra svojim regionom, je ovog mjeseca organizovala vojne vježbe u blizini ostrva, kako bi demonstrirala nezadovoljstvo zbog posjete Tajpeju predsjedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi, okrivljujući Vašington za povećavanje tenzija.

Američki sekretar vazdušnih snaga Frenk Kendal, u obraćanju novinarima tokom putovanja po Pacifičkom regionu, tokom kojeg će posjetiti i Australiju i Japan, rekao je da se Peking veoma provokativno ponašao.

On je naveo da su vojne aktivnosti koje je Kina sprovodila tokom posjete Pelosi povećale nivo rizika i prekršile brojne norme, kao što je prelazak nezvanične razdjelne linije, pucanje u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana, kao i projektili iznad samog Tajvana, navodi Rojters.

Japan je saopštio da je pet projektila koje je Kina ispalila palo u njegovu ekonomsku zonu.

"Ovo nisu akcije koje su osmišljene da promovišu mir i stabilnost u regionu, one su veoma provokativne i povećavaju nivo rizika", rekao je Kendal.

Američki zvaničnik je odbio da direktno komentariše detalje kineskog prelaska nezvanične razdjelne linije sa Tajvanom, ali je naveo da je Kina pretjerano reagovala na putovanje Pelosi.

"Nadam se da će se njihovo ponašanje vratiti na norme koje su ranije uspostavljene", poručio je Kendal.

Kina je ranije saopštila da je Tajvan najosjetljivije i najvažnije pitanje u njenim odnosima sa SAD, kao i da ima pravo da osigura svoju bezbjednost i brani svoj teritorijalni integritet, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana