Брнабић: САД формирају тимове за западни Балкан, појачавају политичко присуство

Тањуг
Foto: Тањуг

ЊУЈОРК - Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Њујорку да САД тренутно формирају тимове који ће се бавити западним Балканом и да очекује да ће та земља већ у наредним данима или недјељама посветити већу пажњу политичким питањима и провокацијама у региону.

Брнабићева је то изјавила српским медијима послије састанка са подсекретарком за политичка питања у Стејт департменту Викторијом Нуланд, са којом је разговарала и о тренутној ситуацији на КиМ.

Премијерка је оцијенила да је тај састанак био одличан, искрен и отворен.

“Америка је у процесу формирања тимова који ће се бавити Западним Балканом. То је код њих та смена генерација која се тренутно дешава и очекујем свакако да ће у наредним данима и недељама имати и веће америчко присуство и већу њихову пажњу политичким питањма и свим провокацијама које се дешавају”, навела је Брнабићева.

Такође, истакла је да Србија има велику подршку САД на путу европских интеграција.

Како је рекла, Нуландова се интересовала на састанку о томе шта Србија очекује од словеначког предсједавања ЕУ до краја ове године.

“Затим, шта очекујемо од разговора са европарламентарцима око изборних услова и да уколико се наставља реформа у области владавине права, да ћемо имати у разговору између САД и ЕУ, јаку подршку САД. Јако добар разговор са особом која утиче на то како изгледа политика САД на Балкану, а не особом која извршава ту политику. Јуче сам касно увече имала добре састанке на маргинама (Генералне скупштине УН) и са (аустријским) канцеларом Себастијаном Курцом, као и одличан састанак са министром спољних послова Финске, чија нам је подршка изузетно важна за европске интеграције”, навела је премијерка.

Подсјетила је да ће се данас састати са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом и да ће се после обратити на генералној дебати у УН.
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана