САД додале још десетак кинеских компанија на „црну листу“

Tанјуг
Foto: гс

ВАШИНГТОН– Влада САД је ставила још десетак кинеских компанија на своју трговинску „црну листу“ позивајући се на забринутост за националну безбједност и спољну политику, тврдећи да неке од њих помажу напоре кинеске војске у развоју квантног рачунарства.

Министарство трговине САД-а је такође саопштило да је неколико ентитета и појединаца из Кине и Пакистана додато на листу због доприноса пакистанским нуклеарним активностима или програму балистичких пројектила.

Најновија америчка акција против кинеских компанија долази у јеку нарастајућих тензија између Пекинга и Вашингтона у вези са статусом Тајвана и трговинским питањима.

На „црну листу“ је укупно додато 27 нових ентитета из Кине, Јапана, Пакистана и Сингапура.

Министарка трговине Ђина Рејмондо је навела у саопштењу да ће стављање нових ентитета на листу помоћи да се спречи да америчке технологије подрже развој кинеског и руског војног напредовања и небезбједне нуклеарне активности Пакистана или програм балистичких ракета.

Кинеска амбасада у Вашингтону је оптужила САД да „користе свеобухватни концепт националне безбедности и злоупотребљавају државну моћ с циљем потискивања и ограничавања кинеских предузећа на све могуће начине“.

„Кина се се одлучно противи томе“, рекао је портпарол амбасаде Лиу Пенгју.

Он је додао да би САД требало да „следе дух“ прошлонедјељног виртуелног састанка између америчког предсједника Џоа Бајдена и кинеског лидера Си Ђинпинга и да се „сретну с Кином на пола пута уместо да и даље иду погрешним путем“.

Америчко Министарство трговине је као разлог за стављање осам кинеских фирми на листу навело спречавање да користе америчку технологију како би помогле кинеској војсци да развије апликације за квантно рачунарство.

Министарство је додало да жели да спријечи кинеску војску да развија своју анти-стелт технологију, која би могла да укључи опрему попут напредних радара и апликација против подморница, као што су подморски сензори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана