SAD dodale još desetak kineskih kompanija na „crnu listu“

Tanjug
Foto: gs

VAŠINGTON– Vlada SAD je stavila još desetak kineskih kompanija na svoju trgovinsku „crnu listu“ pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku, tvrdeći da neke od njih pomažu napore kineske vojske u razvoju kvantnog računarstva.

Ministarstvo trgovine SAD-a je takođe saopštilo da je nekoliko entiteta i pojedinaca iz Kine i Pakistana dodato na listu zbog doprinosa pakistanskim nuklearnim aktivnostima ili programu balističkih projektila.

Najnovija američka akcija protiv kineskih kompanija dolazi u jeku narastajućih tenzija između Pekinga i Vašingtona u vezi sa statusom Tajvana i trgovinskim pitanjima.

Na „crnu listu“ je ukupno dodato 27 novih entiteta iz Kine, Japana, Pakistana i Singapura.

Ministarka trgovine Đina Rejmondo je navela u saopštenju da će stavljanje novih entiteta na listu pomoći da se spreči da američke tehnologije podrže razvoj kineskog i ruskog vojnog napredovanja i nebezbjedne nuklearne aktivnosti Pakistana ili program balističkih raketa.

Kineska ambasada u Vašingtonu je optužila SAD da „koriste sveobuhvatni koncept nacionalne bezbednosti i zloupotrebljavaju državnu moć s ciljem potiskivanja i ograničavanja kineskih preduzeća na sve moguće načine“.

„Kina se se odlučno protivi tome“, rekao je portparol ambasade Liu Pengju.

On je dodao da bi SAD trebalo da „slede duh“ prošlonedjeljnog virtuelnog sastanka između američkog predsjednika Džoa Bajdena i kineskog lidera Si Đinpinga i da se „sretnu s Kinom na pola puta umesto da i dalje idu pogrešnim putem“.

Američko Ministarstvo trgovine je kao razlog za stavljanje osam kineskih firmi na listu navelo sprečavanje da koriste američku tehnologiju kako bi pomogle kineskoj vojsci da razvije aplikacije za kvantno računarstvo.

Ministarstvo je dodalo da želi da spriječi kinesku vojsku da razvija svoju anti-stelt tehnologiju, koja bi mogla da uključi opremu poput naprednih radara i aplikacija protiv podmornica, kao što su podmorski senzori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana