САД блокирале тужбу за дјечје ропство против фирми чоколаде

Танјуг
САД блокирале тужбу за дјечје ропство против фирми чоколаде

ВАШИНГТОН- Врховни суд САД је пресудио да прехрамбени гиганти Нестле УСА и Каргил не могу бити тужени за дјечије ропство на афричким фармама одакле купују какао.

Шесторица мушкараца из Африке су тврдила да су били жртве трговине људима и да су пребачени из Малија на принудни рад на фармама какаа у Обали Слоноваче, преноси Би-Би-Си.

Група мушкараца наводи да обе компаније користе праксу трговине робљем да би одржале ниске цијене какаа.

У одлуци Врховног суда САД, коју је потписао судија Кларенс Томас, наводи се да, иако су „Нестле УСА“ и „Каргил“ обезбиједили фармама техничка и финансијска средства, није било доказа да су пословне одлуке донијете у САД довеле до присилног рада мушкараца.

Судије тог суда су саопштиле да је Апелациони суд погријешио што је дозволио да тужба те групе иде даље у процедуру, наводећи у образложењу да нема основа за тужбу пошто се злоупотреба догодила ван САД.

Око 70 одсто какаа на свијету производи се у западној Африци, а већи дио се извози у Америку.

Процјењује се да 1,56 милиона дјеце ради на фармама какаа у Обали Слоноваче и Гани, наводи се у извјештају који је прошле године објавило америцко Министарство рада

У својој тужби група мушкараца је тврдила да су били принуђени да раде на фармама какаа 12-14 сати дневно. Такође су навели да су их држали под оружаном стражом док су спавали, како би их спријечили да побјегну, и плаћали мало више од онога колико им је требало за основне животне намирнице.

Поменуте компаније су осудиле дјечије ропство, наводећи да би случај требало да се води против трговаца људима и фармера који су их држали у таквим условима.

Најновија пресуда је ударац за активисте који се годинама боре са произвођачима чоколаде.

„Они су одлучивали о буџетима, они су одлучивали о планирању, о пословним аспектима - све те ствари су урађене из САД“, рекао је Тери Колингсворт из адвокатске канцеларије која заступа поменуту групу.

Он је најавио да ће његов правни тим поднети нову тужбу, наводећи да су многе одлуке које су „Нестле“ и „Каргил“ донели у САД помогле да се отвори пут за принудни рад деце у Обали Слоноваче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана