SAD blokirale tužbu za dječje ropstvo protiv firmi čokolade

Tanjug
SAD blokirale tužbu za dječje ropstvo protiv firmi čokolade

VAŠINGTON- Vrhovni sud SAD je presudio da prehrambeni giganti Nestle USA i Kargil ne mogu biti tuženi za dječije ropstvo na afričkim farmama odakle kupuju kakao.

Šestorica muškaraca iz Afrike su tvrdila da su bili žrtve trgovine ljudima i da su prebačeni iz Malija na prinudni rad na farmama kakaa u Obali Slonovače, prenosi Bi-Bi-Si.

Grupa muškaraca navodi da obe kompanije koriste praksu trgovine robljem da bi održale niske cijene kakaa.

U odluci Vrhovnog suda SAD, koju je potpisao sudija Klarens Tomas, navodi se da, iako su „Nestle USA“ i „Kargil“ obezbijedili farmama tehnička i finansijska sredstva, nije bilo dokaza da su poslovne odluke donijete u SAD dovele do prisilnog rada muškaraca.

Sudije tog suda su saopštile da je Apelacioni sud pogriješio što je dozvolio da tužba te grupe ide dalje u proceduru, navodeći u obrazloženju da nema osnova za tužbu pošto se zloupotreba dogodila van SAD.

Oko 70 odsto kakaa na svijetu proizvodi se u zapadnoj Africi, a veći dio se izvozi u Ameriku.

Procjenjuje se da 1,56 miliona djece radi na farmama kakaa u Obali Slonovače i Gani, navodi se u izvještaju koji je prošle godine objavilo americko Ministarstvo rada

U svojoj tužbi grupa muškaraca je tvrdila da su bili prinuđeni da rade na farmama kakaa 12-14 sati dnevno. Takođe su naveli da su ih držali pod oružanom stražom dok su spavali, kako bi ih spriječili da pobjegnu, i plaćali malo više od onoga koliko im je trebalo za osnovne životne namirnice.

Pomenute kompanije su osudile dječije ropstvo, navodeći da bi slučaj trebalo da se vodi protiv trgovaca ljudima i farmera koji su ih držali u takvim uslovima.

Najnovija presuda je udarac za aktiviste koji se godinama bore sa proizvođačima čokolade.

„Oni su odlučivali o budžetima, oni su odlučivali o planiranju, o poslovnim aspektima - sve te stvari su urađene iz SAD“, rekao je Teri Kolingsvort iz advokatske kancelarije koja zastupa pomenutu grupu.

On je najavio da će njegov pravni tim podneti novu tužbu, navodeći da su mnoge odluke koje su „Nestle“ i „Kargil“ doneli u SAD pomogle da se otvori put za prinudni rad dece u Obali Slonovače.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana