С. Кореја потрошила десетине хиљада долара на руске коње

Агенције
С. Кореја потрошила десетине хиљада долара на руске коње

МОСКВА - Сјеверна Кореја, чији је вођа Ким Џонг Ун снимљен како јаше кроз снег на белом пастуву, потрошила је десетине хиљада долара на 12 чистокрвних коња из Русије, према руским царинским подацима.

У пратњи високих сјевернокорејских функционера, Ким је два пута јахао на сњежним падинама свете планине Паекту у октобру и децембру, што је било медијски врло пропраћено.

Према царинским подацима у које је агенција Ројтерс имала увид, Русија је у Северну Кореју прошле године извезла 12 коња укупне вредности 75.509 долара.

То је највећа куповина од 2015. године, када је Сјеверна Кореја потрошила 192.204 долара на 61 коња из Русије. Све у свему, Сјеверна Кореја је увезла најмање 138 коња између 2010. и 2019. године, по цени од 584,302 долара, према руским подацима.

Слике Кима како јаше на бијелом пастуву "дизајниране" су тако да уливају поверење Северним Корејцима да имају човека снаге и судбине који држи узде моћи, рекли су аналитичари.

Куповина коња се такође дешава док је Сјеверна Кореја под строгим међународним санкцијама које су уведене због нуклеарног оружја и програмера балистичких ракета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана