S. Koreja potrošila desetine hiljada dolara na ruske konje

Agencije
S. Koreja potrošila desetine hiljada dolara na ruske konje

MOSKVA - Sjeverna Koreja, čiji je vođa Kim Džong Un snimljen kako jaše kroz sneg na belom pastuvu, potrošila je desetine hiljada dolara na 12 čistokrvnih konja iz Rusije, prema ruskim carinskim podacima.

U pratnji visokih sjevernokorejskih funkcionera, Kim je dva puta jahao na snježnim padinama svete planine Paektu u oktobru i decembru, što je bilo medijski vrlo propraćeno.

Prema carinskim podacima u koje je agencija Rojters imala uvid, Rusija je u Severnu Koreju prošle godine izvezla 12 konja ukupne vrednosti 75.509 dolara.

To je najveća kupovina od 2015. godine, kada je Sjeverna Koreja potrošila 192.204 dolara na 61 konja iz Rusije. Sve u svemu, Sjeverna Koreja je uvezla najmanje 138 konja između 2010. i 2019. godine, po ceni od 584,302 dolara, prema ruskim podacima.

Slike Kima kako jaše na bijelom pastuvu "dizajnirane" su tako da ulivaju poverenje Severnim Korejcima da imaju čoveka snage i sudbine koji drži uzde moći, rekli su analitičari.

Kupovina konja se takođe dešava dok je Sjeverna Koreja pod strogim međunarodnim sankcijama koje su uvedene zbog nuklearnog oružja i programera balističkih raketa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana