Руски удари кинжалима на војне и индустријске објекте широм Украјине - погођена критична инфраструктура, има погинулих

ГС/Агенције
Руски удари кинжалима на војне и индустријске објекте широм Украјине - погођена критична инфраструктура, има погинулих

Рат у Украјини ушао је у 684. дан. Русија је саопштила да је извела масовне ударе на војне и индустријске објекте у Украјини, у којима су коришћени хиперсонични ракетни системи "кинжал".

Кијев: У руским ракетним ударима на Украјину погинуле четири особе

Четири особе су погинуле, а 38 је повређено у јутрошњим руским ракетним нападима на четири региона Украјине, саопштила је Национална полиција Украјине.

Нападнуте су Харковска, Дњепропетровска, Запорошка и Хмељничка област, а оштећени су стамбени објекти, инфраструктура и возила, преноси Интерфакс Украјина.

Према подацима Националне полиције, у Дњепропетровској области је ракетним нападима на градове Криви Рог и Новомосковск једна особа погинула, а 28 је повређено, укључујући четворо деце. 

У Хмељничкој области погинуле су две особе, а у нападима на Харковску област једна особа је погинула, а пет повређено. У нападу на Запорожје повређено је пет особа.

Русија је навела да је данас извела масовне ударе на војне и индустријске објекте у Украјини, у којима су коришћени хиперсонични ракетни системи "кинжал".

Украјина је саопштила да је њена противваздушна одбрана уништила 18 од 51 испаљеног пројектила. То је процентуално много мање оборених пројектила од уобичајеног броја, што у Кијеву приписује великом броју лансираних руских балистичких пројектила, преноси Ројтерс.

"Те ракете је теже пресрести. Свих осам дронова које је лансирала Русија је оборено", рекао је портпарол украјинског ратног ваздухопловства Јуриј Ихнат.

Руски ваздушни удари изведени су усред леденог таласа који је захватио Украјину. Градоначелник Кривог Рога Олександар Вилкул изјавио је да је око 15.000 становника остало без струје и да је трамвајски и тролејбуски саобраћај у прекиду.

Регионални начелник: Руски напад на Хмељницки, погинуле две особе - погођена критична инфраструктура

У руском ракетном удару погинуле су две особе и погођена је критична инфраструктура у западном украјинском региону Хмељницки, саопштили су регионални званичници.

Руске снаге су рано јутрос напале Криви Рог и Новомосковск у Дњепропетровској области, убивши једну особу и ранивши још 24, укључујући петоро деце, написао је регионални начелник Сергеј Лисак на Телеграму.

Украјинска војска је саопштила да су руске снаге учиниле безуспешне напоре да напредују током протеклог дана у неколико области, укључујући околину Лимана у области Харкова и региона Доњецка и Запорожја.

Русија је у протекла 24 сата испалила 16 граната на град Херсон, при чему су две особе погинуле, а пет је повређено, рекао је начелник Олександр Прокудин.

Он је рекао да је руска војска гађала стамбене четврти насељених места у региону.

Москва: Оборена украјинска ракета изнад Белгородске области

Систем ПВО пресрео је украјинску ракету С-200 изнад Белгородске области, која је претворена за гађање копнених циљева, саопштило је Министарство одбране.

Ракета је пресретнута у 7 сати по московском времену

"Дана 8. јануара у 07.00 часова, заустављен је покушај терористичког напада кијевског режима помоћу противваздушне ракете С-200 која је конвертована за уништавање копнених циљева на територији Руске Федерације", наводи се у саопштењу.

Експлозија у Кривом Рогу, Запорожју, Дњепру и Одеси

Експлозије су одјекнуле у Кривом Рогу, Запорожју, Дњепру, Одеси, Харковској и у Житомирској области.

Претходно су украјински војни званичници саопштили да је Русија јутрос покренула велики ракетни напад на неколико украјинских региона.

Кијев: Руски ракетни напади широм Украјине

Русија је јутрос покренула велики ракетни напад на неколико украјинских региона, а у целој земљи на снази је упозорење на ваздушну опасност, саопштили су украјински војни званичници.

Ваздухопловство Украјине послало је наредбу становницима Кијева да се упуте у склоништа, уз обавештење да је престоница под претњом балистичких ракета.

Наведено је да је Русија подигла 11 стратешких бомбардера Ту-95МС, са којих може да лансира крстареће ракете.

Локалне власти у Кривом Рогу, Запорожју, Харкову, Дњепропетровску и Хмељницком саопштиле су да су њихови градови под руским "масовним ракетним нападом". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана