"Руски егзархат" се ујединио са Руском православном црквом

Срна
"Руски егзархат" се ујединио са Руском православном црквом

МОСКВА - Патријарх московски и цијеле Русије Кирил потписао је повељу о обнови јединства Архиепископије западноевропских епархија руске традиције са Руском православном црквом, саопштила је Московска патријаршија.

Повеља је потписана у два примјерка у патријаршијској резиденцији у Даниловом манастиру у Москви, пренсои "Спутњик".

"Један примјерак ће 3. новембра током богослужења у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви бити уручен поглавару Архиепископије западноевропских епархија руске традиције архиепископу дубнинском Јоану, док ће се други чувати у архиви Московске патријаршије", наводи се у саопштењу.

Раније је Свети синод Руске православне цркве укључио у састав Руске православне цркве бивши "руски егзархат" који је био под јурисдикцијом Цариградске патријаршије у Западној Европи.

"Спутњик" подсјећа да је око 90 година, до краја 2018. године, Архиепископија руских православних епархија у Западној Европи, позната и као "Руски егзархат", била потчињена Цариградској патријаршији.

Крајем прошле године Синод у Истанбулу једнострано је укинуо "Руски егзархат", што је приморало егзархат да тражи нове опције, од којих је једна била и прикључивање Руској православној цркви.

Свети Синод Руске православне цркве примио је поглавара "Руског егзархата" Цариградске патријаршије Јована /Рената/ под јурисдикцију Московске патријаршије, а на састанку се у Паризу 28. септембра апсолутна већина свештенства "Руског егзархата" у Западној Европи придружила Руској православној цркви.

"Руски егзархат" укључује 65 парохија, 11 активних цркава, два манастира и седам скитова у Француској, Белгији, Холандији, Великој Британији, Њемачкој, Норвешкој, Шведској, Данској, Италији и Шпанији, са више од 100 свештеника и 30 ђакона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана