"Ruski egzarhat" se ujedinio sa Ruskom pravoslavnom crkvom

Srna
"Ruski egzarhat" se ujedinio sa Ruskom pravoslavnom crkvom

MOSKVA - Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril potpisao je povelju o obnovi jedinstva Arhiepiskopije zapadnoevropskih eparhija ruske tradicije sa Ruskom pravoslavnom crkvom, saopštila je Moskovska patrijaršija.

Povelja je potpisana u dva primjerka u patrijaršijskoj rezidenciji u Danilovom manastiru u Moskvi, prensoi "Sputnjik".

"Jedan primjerak će 3. novembra tokom bogosluženja u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi biti uručen poglavaru Arhiepiskopije zapadnoevropskih eparhija ruske tradicije arhiepiskopu dubninskom Joanu, dok će se drugi čuvati u arhivi Moskovske patrijaršije", navodi se u saopštenju.

Ranije je Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve uključio u sastav Ruske pravoslavne crkve bivši "ruski egzarhat" koji je bio pod jurisdikcijom Carigradske patrijaršije u Zapadnoj Evropi.

"Sputnjik" podsjeća da je oko 90 godina, do kraja 2018. godine, Arhiepiskopija ruskih pravoslavnih eparhija u Zapadnoj Evropi, poznata i kao "Ruski egzarhat", bila potčinjena Carigradskoj patrijaršiji.

Krajem prošle godine Sinod u Istanbulu jednostrano je ukinuo "Ruski egzarhat", što je primoralo egzarhat da traži nove opcije, od kojih je jedna bila i priključivanje Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Sveti Sinod Ruske pravoslavne crkve primio je poglavara "Ruskog egzarhata" Carigradske patrijaršije Jovana /Renata/ pod jurisdikciju Moskovske patrijaršije, a na sastanku se u Parizu 28. septembra apsolutna većina sveštenstva "Ruskog egzarhata" u Zapadnoj Evropi pridružila Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

"Ruski egzarhat" uključuje 65 parohija, 11 aktivnih crkava, dva manastira i sedam skitova u Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Italiji i Španiji, sa više od 100 sveštenika i 30 đakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana