Русија улаже у “Тајфун”: Тврде да их само она посједује и да нема пандана у свијету VIDEO

Агенције
Русија улаже у “Тајфун”: Тврде да их само она посједује и да нема пандана у свијету VIDEO

Руске стратешке ракетне снаге до краја ове године биће наоружане са још 5 борбених оклопих возила Тајфун-М, док ће још неколико примјерака добити 2021. године.

Главна намјена возила је заштита мобилних ракетних система и објеката стратешке намјене, а према ријечима војних стручњака – овакве машине посједује само Русија.

У посљедњих пет година Стратешке ракетне снаге добиле су више од 30 возила „Тајфун-М”, саопштило је Министарство одбране Русије.

„Тајфун-М” је јединствено борбено возило конфигурације осам пута осам, специјално намијењено за потребе руских Стратешких снага. Возило је направљено на бази армијског оклопног возила БТР-82, које је стекло велику популарност у војсци захваљујући великој поузданости. Карактеристике борбеног возила

Тежина возила износи 14,5 тона, дуго је 7,65 метара, а широко 3,6 метара. Висина борбене машине је 4,4 метра. „Тајфун-М” опремљен је мотором Камаз-740 од 300 коњских снага. Возило се може кретати путем брзином до 80 километара на час, а на води – до девет километара на час. Посаду чине три особе, а унутра може бити смјештено шест падобранаца.

„Тајфун-М” предвиђен је за радарско и оптичко извиђање, укључујући и инфрацрвени домет, као и за борбу против диверзантским и обавијештајним противничким групама, које нападају на покретне и стациониране објекте Стратешких снага.

Возило се користи и за чување мобилних ракетих система стратешке намјене РС-24 „Јарс” током борбеног дежурства. Током војих вјежби, стратешке снаге редовно увјежбавају напад једног од могућих противника – диверзантских и обавијештајних противничких група, чији су задаци да нанесу штети ракетом нуклеарном потенцијалу Русије. Опрема и наоружање

Специфичост возила је у томе што је опремљено извиђачком опремом, која омогућава да региструје оклопна возила противника на даљини од 10 километара, а диверзанте на удаљености до пет километара.

У састав опреме борбеног возила улазе радари, радио-станице, систем сателитске навигације, термографска камера, средства за уништавање радио-контролисаних експлозивних направа, систем ехолокације. Таква опрема омогућава посади да се креће по терену у различитим климатским условима и у свако доба дана.

„Тајфу-М” опремљен је и беспилотним системом кратког домета за ваздушно извиђање „Елеро-3СВ”, који омогућава да се противник открије на већим даљинама.

Главно оружје „Тајфуна-М” је модул на даљинско управљање 6С21. Укључује митраљез калибра 7,62 милиметра или 12,7 милиметара и нишан са ласерским даљиномером, који омогућава уочавање објеката на даљини до пет километара, високопрецизно дигитално нишањење и слање видео-информација о циљу команди.

„У свијету не постоје пандани возилу 'Тајфун-М', оваква борбена машина постоји само у Русији. Добили смо поуздано возило са добрим карактеристима”, тврди војни експерт Сергеј Суворов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана