Русија се неће придружити коалицији против Кине

Срна
Русија се неће придружити коалицији против Кине

МОСКВА - Русија се неће придружити било каквој коалицији против Кине и других земаља и сматра да су ти покушаји контрапродуктивни, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.

- САД промовишу антикинеска осјећања и њихови односи са азијско-пацифичким земаља заснивају се на подршци таквом приступу - рекао Антонов за јапански лист "Никеи Азија ривју".

Он је истакао да Русија никада неће учествовати у коалицијама против трећих земаља, укључујући Кину.

- Сматрамо да су амерички покушаји да формира антикинеске савезе широм свијета контрапродуктивни и представљају пријетњу међународној безбједности и стабилности - рекао је Антонов.

Он је напоменуо да док Вашингтон говори о "слободном и отвореном Индо-Пацифику" са Јапаном, Аустралијом и Индијом, та иницијатива нити је транспарентна нити инклузивна.

- Умјесто утврђених правила међународног права и постојећих мултилатералних организација, САД инсистирају на поретку који се заснива одређеним правилима. Која су то правила, ко их је дефинисао и ко се са њима сагласио, остаје нејасно - рекао је Антонов.

Антонов је подсјетио да САД врше притисак на Кину да се прикључи процесу контроле нуклеарног оружја, што Русија не може да подржи.

- Учешће Пекинга треба да буде добровољно и да се заснива на поштовању легитимних интереса Кине - рекао је Антонов.

Према његовим ријечима, приоритет Русије у широм споразуму о оружју био би укључивање и Британије и Француске, "јер ове земље не само да посједују нуклеарни арсенал који се може поредити са Кином, већ су америчке савезнице НАТО-а које блиско координишту своје нуклеарне политике", преноси "Раша тудеј".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана