Rusija se neće pridružiti koaliciji protiv Kine

Srna
Rusija se neće pridružiti koaliciji protiv Kine

MOSKVA - Rusija se neće pridružiti bilo kakvoj koaliciji protiv Kine i drugih zemalja i smatra da su ti pokušaji kontraproduktivni, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

- SAD promovišu antikineska osjećanja i njihovi odnosi sa azijsko-pacifičkim zemalja zasnivaju se na podršci takvom pristupu - rekao Antonov za japanski list "Nikei Azija rivju".

On je istakao da Rusija nikada neće učestvovati u koalicijama protiv trećih zemalja, uključujući Kinu.

- Smatramo da su američki pokušaji da formira antikineske saveze širom svijeta kontraproduktivni i predstavljaju prijetnju međunarodnoj bezbjednosti i stabilnosti - rekao je Antonov.

On je napomenuo da dok Vašington govori o "slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku" sa Japanom, Australijom i Indijom, ta inicijativa niti je transparentna niti inkluzivna.

- Umjesto utvrđenih pravila međunarodnog prava i postojećih multilateralnih organizacija, SAD insistiraju na poretku koji se zasniva određenim pravilima. Koja su to pravila, ko ih je definisao i ko se sa njima saglasio, ostaje nejasno - rekao je Antonov.

Antonov je podsjetio da SAD vrše pritisak na Kinu da se priključi procesu kontrole nuklearnog oružja, što Rusija ne može da podrži.

- Učešće Pekinga treba da bude dobrovoljno i da se zasniva na poštovanju legitimnih interesa Kine - rekao je Antonov.

Prema njegovim riječima, prioritet Rusije u širom sporazumu o oružju bio bi uključivanje i Britanije i Francuske, "jer ove zemlje ne samo da posjeduju nuklearni arsenal koji se može porediti sa Kinom, već su američke saveznice NATO-a koje blisko koordiništu svoje nuklearne politike", prenosi "Raša tudej".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana