Русија: Број тровања сурогат јабуковачом повећан на 35, од тога 16 преминуло

Tanjug
Русија: Број тровања сурогат јабуковачом повећан на 35, од тога 16 преминуло

МОСКВА - Број тровања сурогат јабуковачем у региону Уљановск у Русији повећао се на 35 људи, од којих је 16 преминуло, рекао је данас гувернер те области Алексеј Руских.

    Руских је написао на Телеграму да ће свим рођацима преминулих и оних који су отровани јабуковачом бити пружена материјална и психолошка помоћ.

    Истрага је показала да су у Уљановској области забиљежени случајеви тровања, укључујући и смртне случајеве након испијања јабуковаче купљене на територији гд‌је се налазе продавнице пића, гд‌је су производи испоручени од предузетника из округа Красноглински у Самари. 

    Случајеви тровања јабуковачом забиљежени су од 3. до 5. јуна у Димитровграду и Уљановску, а претходно је Руских рекао да су 22 особе отроване сурогат јабуковачем, а да је девет особа преминуло.

    Покренут је кривични поступак због пружања неквалитетних услуга, а приведен је бизнисмен из Самаре, пренијеле су РИА Новости.

        Руских је рекао да је Министарство здравља региона послало посебна упутства екипама Хитне помоћи приликом откривања пацијената са тровањем, као и да су појачана дежурства у специјализованим болницама.

    Према локалним медијима, јабуковача је садржала смртоносне количине метанола који је много токсичнији од етанола који се налази у обичним алкохолним пићима. 

    Русија је пооштрила контролу производње и продаје пића која садрже велике количине етанола након што је 2016. године 77 људи у Сибиру умрло од јефтиног нелегалног алкохола.

    У инциденту који се догодио 2021. године 29 особа је умрло од тровања нелегално произведеним аклохолним пићем које је садржало метанол.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана