Руси уништили прво возило из САД код Авдејевке (ВИДЕО)

ГС
Руси уништили прво возило из САД код Авдејевке (ВИДЕО)

АВДЕЈЕВКА - Руска војска је успјешно уништила инжењерско возило М1150 Assault Breacher, базирано на тенк Абрамс, у области Авдејевке.

До догађаја је дошло захваљујући дејствима бораца групе "Храбри", који су прецизном ватром погодили ово возило.

Испоруке М1150 Оружаним снагама Украјине (ОСУ) извршиле су САД тајно 2023. године, иако тачан број испоручених возила није званично објављен.

Информацију о М1150 који припада 47. засебној механизованој бригади Оружаних снага Украјине, једној од борбено најспремнијих јединица украјинске војске, потврдили су аналитичари.

Према колумнисти Форбса Дејвиду Аксу, возило је експлодирао у минском пољу, а затим је уништено уз помоћ руске артиљерије и дронова.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски је претходно демонстрирао ово инжињерско возило током посјете бригади, истичући значај такве опреме за Оружане снаге Украјине.

Међутим, током протекле две године, украјинска војска је изгубила значајан број инжењерских возила западне производње, укључујући Леопард 2Р које је обезбиједила Финска.

Америчке власти су тајно испоручиле Украјини високотехнолошка инжењерска возила Ассаулт Бреацхер дизајнирана за пробијање одбрамбених утврђења и уклањање мина, преноси Форбс.

Иако није било званичне потврде америчке владе, према писању часописа, најмање једно такво возило, а могуће и неколико, већ је пребачено кијевским властима.

М1150 Assault Breacher, заснован на главном борбеном тенку М1 Абрамс, тежак је 55 тона и способан је да ефикасно пређе противтенковске јарке, минска поља и друге инжењерске препреке.

Ова врста опреме је једно од најзаштићенијих мултифункционалних средстава инжењеријских трупа и може значајно повећати потенцијал украјинских оружаних снага у борбеним условима уколико им се испоруче веће количине.

Вашингтон је раније најавио значајне пакете војне помоћи, укључујући набавку смртоносног оружја, муниције и опреме за уклањање мина. Међутим, конкретан трансфер Assault Breacher се сматрао веома неочекиваном одлуком.

М1150 АБВ је релативно ново возило за стварање пролаза у минским баријерама, за које комбинује два система одједном. Први је мински плуг. Други је систем за лансирање линијских пуњења, како је имплементиран у систему М58 МИЦЛИЦ. Односно, возило може истовремено да разнесе пролазе у минским пољима дужине око 100-150 метара.

Међутим, ако МИЦЛИЦ има само сама пуњења и заснован је на оклопном транспортеру М113, онда је М1150 АБВ свестраније и, што је најважније, много заштићеније возило. Ово посљедње је омогућило да се користи у улози јуришног тенка за пораз заштићених положаја непријатеља.

Истовремено, њихов број у војсци САД је прилично мали, према Милитарy Баланце-у – свега 149 јединица, иако је за копнене снаге током операције у Авганистану направљена наруџбина за 187 јединица.

Штавише, расположиви М1150 АБВ-а америчке војске укључују око 30-50 који су пребачени из америчког маринског корпуса након одлуке да се тенкови повуку из редова маринаца.

С обзиром на наведено, може се закључити да је пребацивање М1150 АБВ у Украјину био прилично озбиљан корак за САД, с обзиром на очигледан недостатак таквих система и код њих самих.

Првобитно планирано и медијски широко најављивано "пробијање одбране непријатеља и ослобађање територија" се није макло из мјеста од почетка контраофанзиве, већ је управо супротно, Украјина рапидно губи територије. Фински Леопард-2Р, систем сличан америчком Ассаулт Бреацхер-у, је десеткован на првим линијама фронта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана