Rusi uništili prvo vozilo iz SAD kod Avdejevke (VIDEO)

GS
Rusi uništili prvo vozilo iz SAD kod Avdejevke (VIDEO)

AVDEJEVKA - Ruska vojska je uspješno uništila inženjersko vozilo M1150 Assault Breacher, bazirano na tenk Abrams, u oblasti Avdejevke.

Do događaja je došlo zahvaljujući dejstvima boraca grupe "Hrabri", koji su preciznom vatrom pogodili ovo vozilo.

Isporuke M1150 Oružanim snagama Ukrajine (OSU) izvršile su SAD tajno 2023. godine, iako tačan broj isporučenih vozila nije zvanično objavljen.

Informaciju o M1150 koji pripada 47. zasebnoj mehanizovanoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine, jednoj od borbeno najspremnijih jedinica ukrajinske vojske, potvrdili su analitičari.

Prema kolumnisti Forbsa Dejvidu Aksu, vozilo je eksplodirao u minskom polju, a zatim je uništeno uz pomoć ruske artiljerije i dronova.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je prethodno demonstrirao ovo inžinjersko vozilo tokom posjete brigadi, ističući značaj takve opreme za Oružane snage Ukrajine.

Međutim, tokom protekle dve godine, ukrajinska vojska je izgubila značajan broj inženjerskih vozila zapadne proizvodnje, uključujući Leopard 2R koje je obezbijedila Finska.

Američke vlasti su tajno isporučile Ukrajini visokotehnološka inženjerska vozila Assault Breacher dizajnirana za probijanje odbrambenih utvrđenja i uklanjanje mina, prenosi Forbs.

Iako nije bilo zvanične potvrde američke vlade, prema pisanju časopisa, najmanje jedno takvo vozilo, a moguće i nekoliko, već je prebačeno kijevskim vlastima.

M1150 Assault Breacher, zasnovan na glavnom borbenom tenku M1 Abrams, težak je 55 tona i sposoban je da efikasno pređe protivtenkovske jarke, minska polja i druge inženjerske prepreke.

Ova vrsta opreme je jedno od najzaštićenijih multifunkcionalnih sredstava inženjerijskih trupa i može značajno povećati potencijal ukrajinskih oružanih snaga u borbenim uslovima ukoliko im se isporuče veće količine.

Vašington je ranije najavio značajne pakete vojne pomoći, uključujući nabavku smrtonosnog oružja, municije i opreme za uklanjanje mina. Međutim, konkretan transfer Assault Breacher se smatrao veoma neočekivanom odlukom.

M1150 ABV je relativno novo vozilo za stvaranje prolaza u minskim barijerama, za koje kombinuje dva sistema odjednom. Prvi je minski plug. Drugi je sistem za lansiranje linijskih punjenja, kako je implementiran u sistemu M58 MICLIC. Odnosno, vozilo može istovremeno da raznese prolaze u minskim poljima dužine oko 100-150 metara.

Međutim, ako MICLIC ima samo sama punjenja i zasnovan je na oklopnom transporteru M113, onda je M1150 ABV svestranije i, što je najvažnije, mnogo zaštićenije vozilo. Ovo posljednje je omogućilo da se koristi u ulozi jurišnog tenka za poraz zaštićenih položaja neprijatelja.

Istovremeno, njihov broj u vojsci SAD je prilično mali, prema Military Balance-u – svega 149 jedinica, iako je za kopnene snage tokom operacije u Avganistanu napravljena narudžbina za 187 jedinica.

Štaviše, raspoloživi M1150 ABV-a američke vojske uključuju oko 30-50 koji su prebačeni iz američkog marinskog korpusa nakon odluke da se tenkovi povuku iz redova marinaca.

S obzirom na navedeno, može se zaključiti da je prebacivanje M1150 ABV u Ukrajinu bio prilično ozbiljan korak za SAD, s obzirom na očigledan nedostatak takvih sistema i kod njih samih.

Prvobitno planirano i medijski široko najavljivano "probijanje odbrane neprijatelja i oslobađanje teritorija" se nije maklo iz mjesta od početka kontraofanzive, već je upravo suprotno, Ukrajina rapidno gubi teritorije. Finski Leopard-2R, sistem sličan američkom Assault Breacher-u, je desetkovan na prvim linijama fronta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana