Руси умијешани у хакерски напад против Макрона?

Агенције
Руси умијешани у хакерски напад против Макрона?

Париски лист Монд пише да су хакери повезани са ГРУ умијешани у хакерске нападе на е-пошту тима за предизборну кампању француског предсједника 2017. године.

Хакери повезани са руском војном обавијештајном службом (ГРУ) умијешани су у хакерске нападе на електронску пошту тима који је водио предизборну кампању предсједника Емануела Макрона 2017. године, пренио је данас париски лист Монд.

Двије специјализоване јединице повезане са ГРУ-ом су “наизмјенично циљале имејлове људи блиских будућем предсједнику Француске”, навео је лист који се ослања на рад два стручњака за Гугл као и на истрагу фирме Фајерај (FireEye) специјализоване за лов софистицираних хакера, међу којима је руски државни апарат.

То откриће долази два дана прије посјете руског предсједника Владимира Путина Паризу гдје ће учествовати на самиту о Украјини.

Монд преноси да је прва хакерска група названа АПТ28 у марту 2017. године добила задатак “крађе идентитета” тако што је слала мејлове метама како би им украла шифре и имена. Мјесец дана касније, друга хакерска група Сендворм (Sandworm), наставила је ту операцију.

Два дана прије другог круга предсједничких избора, тачно 5. маја 2017. године, неколико хиљада докумената о Макроновој изборној кампањи почело је да се емитује на интернету.

Макрон, који је 7. маја побједио кандидаткињу екстремне деснице Марин Ле Пен, изјавио је тада да је урађена “операција дестабилизације” како би се изазвала сумња и шириле дезинсформације.

Јапанска компанија за безбједност на интернету Тренд Микро је још у априлу 2017. године навела да је група АПТ28 покушала хакерски напад на Макронов предизборни тим.

Монд наводи да та информација није потврђена и не зна се да ли је уродила плодом.

Русија је иначе демантовала било какву умијешаност у предсједничке изборе у Француској, док је ГРУ осумњичен да се мијешао у неколико изборних кампања, међу којима је предизборна кампања у САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана