Rusi umiješani u hakerski napad protiv Makrona?

Agencije
Rusi umiješani u hakerski napad protiv Makrona?

Pariski list Mond piše da su hakeri povezani sa GRU umiješani u hakerske napade na e-poštu tima za predizbornu kampanju francuskog predsjednika 2017. godine.

Hakeri povezani sa ruskom vojnom obaviještajnom službom (GRU) umiješani su u hakerske napade na elektronsku poštu tima koji je vodio predizbornu kampanju predsjednika Emanuela Makrona 2017. godine, prenio je danas pariski list Mond.

Dvije specijalizovane jedinice povezane sa GRU-om su “naizmjenično ciljale imejlove ljudi bliskih budućem predsjedniku Francuske”, naveo je list koji se oslanja na rad dva stručnjaka za Gugl kao i na istragu firme Fajeraj (FireEye) specijalizovane za lov sofisticiranih hakera, među kojima je ruski državni aparat.

To otkriće dolazi dva dana prije posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Parizu gdje će učestvovati na samitu o Ukrajini.

Mond prenosi da je prva hakerska grupa nazvana APT28 u martu 2017. godine dobila zadatak “krađe identiteta” tako što je slala mejlove metama kako bi im ukrala šifre i imena. Mjesec dana kasnije, druga hakerska grupa Sendvorm (Sandworm), nastavila je tu operaciju.

Dva dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora, tačno 5. maja 2017. godine, nekoliko hiljada dokumenata o Makronovoj izbornoj kampanji počelo je da se emituje na internetu.

Makron, koji je 7. maja pobjedio kandidatkinju ekstremne desnice Marin Le Pen, izjavio je tada da je urađena “operacija destabilizacije” kako bi se izazvala sumnja i širile dezinsformacije.

Japanska kompanija za bezbjednost na internetu Trend Mikro je još u aprilu 2017. godine navela da je grupa APT28 pokušala hakerski napad na Makronov predizborni tim.

Mond navodi da ta informacija nije potvrđena i ne zna se da li je urodila plodom.

Rusija je inače demantovala bilo kakvu umiješanost u predsjedničke izbore u Francuskoj, dok je GRU osumnjičen da se miješao u nekoliko izbornih kampanja, među kojima je predizborna kampanja u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana