Руси критиковали Хрвате: Изабрали сте непријатељство

Танјуг
Foto: Илустрација

МОСКВА - На данашњи дан прије 30 година Република Хрватска и Руска Федерација успоставиле су дипломатске односе.

Тим поводом руско Министарство спољних послова издало је саопштење у којем, позивајући се на годишњицу, изражава жаљење због, како кажу, “непријатељских потеза које је Загреб последњих мјесеци направио”.

“Двадесет петог маја обиљежавамо 30 година од успостављања дипломатских односа између Руске Федерације и Републике Хрватске. Руско-хрватске односе у протекле три деценије обиљежила је позитивна динамика и постепени развој цјелокупног комплекса сарадње. Формирали смо чврст уговорни и правни оквир за сарадњу који покрива широк спектар области. Успоставили смо конструктиван политички дијалог који нам је омогућио да са високим нивоом повјерења размјенимо мишљења о ситуацији у Европи. Активно смо развијали трговинску, економску и инвестициону сарадњу. Успјешно смо реализовали низ заједничких пројеката у културно-хуманитарној области”, наводи се у саопштењу.

“Са жаљењем морамо констатовати да су хрватске власти у последњих неколико мјесеци изабрале непријатељску линију понашања према Русији, која је у снажној супротности са постигнутим квалитетом наших билатералних односа и која уништава само њихово ткиво и узроке. озбиљна штета по темељне интересе две земље. Сва позитивна достигнућа из прошлости данас су на удару”, наводи се у саопштењу руског министарства.

“Увјерени смо да је такав деструктиван приступ погубан и да нема перспективе. Такође вјерујемо да ће превладати здрав разум и да ће се Хрватска вратити на пут конструктивног дијалога и сарадње на обострану корист засновану, између осталог, на свјести о геополитичким реалностима и правим националним интересима”, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана