Rusi kritikovali Hrvate: Izabrali ste neprijateljstvo

Tanjug
Foto: Ilustracija

MOSKVA - Na današnji dan prije 30 godina Republika Hrvatska i Ruska Federacija uspostavile su diplomatske odnose.

Tim povodom rusko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u kojem, pozivajući se na godišnjicu, izražava žaljenje zbog, kako kažu, “neprijateljskih poteza koje je Zagreb poslednjih mjeseci napravio”.

“Dvadeset petog maja obilježavamo 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Hrvatske. Rusko-hrvatske odnose u protekle tri decenije obilježila je pozitivna dinamika i postepeni razvoj cjelokupnog kompleksa saradnje. Formirali smo čvrst ugovorni i pravni okvir za saradnju koji pokriva širok spektar oblasti. Uspostavili smo konstruktivan politički dijalog koji nam je omogućio da sa visokim nivoom povjerenja razmjenimo mišljenja o situaciji u Evropi. Aktivno smo razvijali trgovinsku, ekonomsku i investicionu saradnju. Uspješno smo realizovali niz zajedničkih projekata u kulturno-humanitarnoj oblasti”, navodi se u saopštenju.

“Sa žaljenjem moramo konstatovati da su hrvatske vlasti u poslednjih nekoliko mjeseci izabrale neprijateljsku liniju ponašanja prema Rusiji, koja je u snažnoj suprotnosti sa postignutim kvalitetom naših bilateralnih odnosa i koja uništava samo njihovo tkivo i uzroke. ozbiljna šteta po temeljne interese dve zemlje. Sva pozitivna dostignuća iz prošlosti danas su na udaru”, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

“Uvjereni smo da je takav destruktivan pristup poguban i da nema perspektive. Takođe vjerujemo da će prevladati zdrav razum i da će se Hrvatska vratiti na put konstruktivnog dijaloga i saradnje na obostranu korist zasnovanu, između ostalog, na svjesti o geopolitičkim realnostima i pravim nacionalnim interesima”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana