Руси добили по 300 година затвора због кријумчарења миграната

Srna
Руси добили по 300 година затвора због кријумчарења миграната

МОСКВА - Двојица Руса осуђени су у Грчкој на по 300 година затвора због илегалног транспорта мигранта, саопштио је потпредсједник Комитета УН за људска права за Русију Иван Мелков.

 

"Алексеју Игумнову и Никити Шепталову изречена је затворска казна у трајању од 300 година, за сваког од њих, због наводног организовања кријумчарења миграната у Грчкој. Та казна једнака је оној од 20 година затвора у руском казненом систему," рекао је Мелков.

Он је објаснио да овако оштра казна произилази из тога што је суд руским држављанима за сваког мигранта кога су наводно прошверцовали, изрекао казну од седам до 12 година затвора.

Руси су се на суду изјаснили да нису криви.

Према њиховим наводима, они су пронашли посао у Турској онлајн, а за посао морнара на јахти обећана им је плата од 1.100 евра и храна.

Након што су завршили обуку, испловили су заједно са осталом посадом. Они, рекао је Мелков, нису управљали бродом, већ су били задужени за техничке послове, као што су кување и чишћење.

"Када је брод стигао у неутралне воде, пришао им је други са 60 миграната који су се укрцали на њихову јахту. И наши држављани су одлучили да не могу да оставе ове људе на отвореном мору и препусте сигурној смрти, па су остали на броду," рекао је Мелков.

Нешто касније пресрела их је грчка обласка стража, ухапсила Игумнова и Шепталова, не желећи да саслуша доказе о њиховој невиности.

Њихов бранилац их је видео тек у судници, нагласио је Мелков и додао да се око 26 Руса налази у сличној ситуацији у Грчкој.

"Врло често се дешава да се грађани Турске или ЕУ ослобађају сличних оптужби, јер према Конвенцији о трговини људима, особа коју је послодавац обмануо или приморао није крива," рекао је Мелков.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана