Румунија спремна да уступи територију НАТО трупама

Б92
Foto: Илустрација

БУКУРЕШТ - Румунија је спремна да дозволи употребу своје територије појачаним НАТО трупама, изјавио је предсједник те земље, пренијето је на друштвеним мрежама.

Клаус Јоанис изјавио је данас да је Румунија спремна да прихвати веће војно присуство Сјеверноатлантске алијансе на својој територији и да тренутно разговара са Сједињеним Америчким Државама и Француском о начинима како да се повећа број њихових војника у тој земљи.

"Увијек сам говорио да смо спремни за веће присуство савезника на нашој територији", рекао је Јоанис. Он је додао да је Букурешт након најаве Вашингтона и Париза у контакту са овим савезницима како би се успоставили конкретни начини за реализовање њиховог војног присуства.

Истовремено, како јављају свјетске агенције, ратни војни авиони америчке војске Ф-15с већ су слетели у Естонију, док се долазак данских Ф-16с очекује сутра, али у Литванији.

Челници Алијансе најавили су, подсјетимо, да ће покренути до сада невиђено помјерање трупа ка источној Европи усљед појачане опасности од избијања оружаног сукоба између Украјине и Русије.

Амерички Стејт департмент најавио је да ће око 8.500 америчких војника бити у повећаној борбеној готовости и да чекају наредбу за размјештање на источном крилу НАТО.

Стижу и у Бугарску и Мађарску?

Међу земљама које разматрају да прихвате распоређивање трупа су Румунија, Бугарска и Мађарска, али коначна одлука још увијек није донијета.

Могућност распоређивања неких снага ближе руском прагу пре инвазије означава промјену става Бајденове администрације, која је раније била опрезна у погледу ризика од даљег провоцирања Москве. Кремљ би могао да искористи овај потез као примјер агресивног става НАТО-а којим Русија може да оправда гомилање снага дуж украјинских граница.

Секретар за штампу Пентагона Џон Кирби рекао је данас да су САД ставиле 8.500 војника у стање појачане приправности у случају да је реакција неопходна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана