Rumunija spremna da ustupi teritoriju NATO trupama

B92
Foto: Ilustracija

BUKUREŠT - Rumunija je spremna da dozvoli upotrebu svoje teritorije pojačanim NATO trupama, izjavio je predsjednik te zemlje, prenijeto je na društvenim mrežama.

Klaus Joanis izjavio je danas da je Rumunija spremna da prihvati veće vojno prisustvo Sjevernoatlantske alijanse na svojoj teritoriji i da trenutno razgovara sa Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskom o načinima kako da se poveća broj njihovih vojnika u toj zemlji.

"Uvijek sam govorio da smo spremni za veće prisustvo saveznika na našoj teritoriji", rekao je Joanis. On je dodao da je Bukurešt nakon najave Vašingtona i Pariza u kontaktu sa ovim saveznicima kako bi se uspostavili konkretni načini za realizovanje njihovog vojnog prisustva.

Istovremeno, kako javljaju svjetske agencije, ratni vojni avioni američke vojske F-15s već su sleteli u Estoniju, dok se dolazak danskih F-16s očekuje sutra, ali u Litvaniji.

Čelnici Alijanse najavili su, podsjetimo, da će pokrenuti do sada neviđeno pomjeranje trupa ka istočnoj Evropi usljed pojačane opasnosti od izbijanja oružanog sukoba između Ukrajine i Rusije.

Američki Stejt department najavio je da će oko 8.500 američkih vojnika biti u povećanoj borbenoj gotovosti i da čekaju naredbu za razmještanje na istočnom krilu NATO.

Stižu i u Bugarsku i Mađarsku?

Među zemljama koje razmatraju da prihvate raspoređivanje trupa su Rumunija, Bugarska i Mađarska, ali konačna odluka još uvijek nije donijeta.

Mogućnost raspoređivanja nekih snaga bliže ruskom pragu pre invazije označava promjenu stava Bajdenove administracije, koja je ranije bila oprezna u pogledu rizika od daljeg provociranja Moskve. Kremlj bi mogao da iskoristi ovaj potez kao primjer agresivnog stava NATO-a kojim Rusija može da opravda gomilanje snaga duž ukrajinskih granica.

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi rekao je danas da su SAD stavile 8.500 vojnika u stanje pojačane pripravnosti u slučaju da je reakcija neophodna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana