Ројтерс: Могући прекиди мобилне конекције током зиме

Срна
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ- Потенцијални прекиди напајања електричном енергијом током зиме могли би оставити људе без стабилне мобилне конекције, јер постојеће резерве струје нису довољне, јавио је Ројтерс позивајући се на упозорење које је агенција добила од званичника четири телекома.

Агенција пише да би телекоми могли да предузму мјере као што је оптимализовање протока или надоградња опреме на ефикасније варијанте, али ће вјероватно бити потребна интервенција власти како би се спријечили прекиди мобилног сигнала.

"Мало смо можда размажени у већим дијеловима Европе, гдје је струја прилично стабилна и добра. Улагања у енергетски сектор су можда мања него у неким другим земљама", изјавио је један неименовани руководилац.

Према Ројтерсовој анализи, Европа има око 500.000 предајника мобилне мреже, од којих већина ради са резервним батеријама које усљед прекида напајања електричном енергијом могу да трају око 30 минута.

Француски дистрибутер "Енедис" планира да искључује струју на период до два сата, са ротацијом напајања између разних дијелова земље, а мобилне мреже нису на листи поштеђених од искључења, пренијела је "Раша тудеј".

Шведски регулатор ПТС саопштио је да се припрема за потенцијалне ванредне ситауције куповином преносивих станица, док њемачки "Дојче телеком" планира да употријеби дизелске генераторе.

Директор италијанске компаније "Астел" изјавио је за Ројтерс да је та група захтијевала од власти да мобилне мреже буду изостављене са списка за штедњу енергије.

ЕУ је суочена са потенцијалним прекидима напајања струјом, након што је одлучила да одустане од руских енергената, због руске специјалне војне операције у Украјини. Брисел је увео рестрикције за трговину са Русијом у вријеме када већ нагло поскупљује енергија у Европи. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана