Rojters: Mogući prekidi mobilne konekcije tokom zime

Srna
Foto: Ilustracija

BRISEL- Potencijalni prekidi napajanja električnom energijom tokom zime mogli bi ostaviti ljude bez stabilne mobilne konekcije, jer postojeće rezerve struje nisu dovoljne, javio je Rojters pozivajući se na upozorenje koje je agencija dobila od zvaničnika četiri telekoma.

Agencija piše da bi telekomi mogli da preduzmu mjere kao što je optimalizovanje protoka ili nadogradnja opreme na efikasnije varijante, ali će vjerovatno biti potrebna intervencija vlasti kako bi se spriječili prekidi mobilnog signala.

"Malo smo možda razmaženi u većim dijelovima Evrope, gdje je struja prilično stabilna i dobra. Ulaganja u energetski sektor su možda manja nego u nekim drugim zemljama", izjavio je jedan neimenovani rukovodilac.

Prema Rojtersovoj analizi, Evropa ima oko 500.000 predajnika mobilne mreže, od kojih većina radi sa rezervnim baterijama koje usljed prekida napajanja električnom energijom mogu da traju oko 30 minuta.

Francuski distributer "Enedis" planira da isključuje struju na period do dva sata, sa rotacijom napajanja između raznih dijelova zemlje, a mobilne mreže nisu na listi pošteđenih od isključenja, prenijela je "Raša tudej".

Švedski regulator PTS saopštio je da se priprema za potencijalne vanredne sitaucije kupovinom prenosivih stanica, dok njemački "Dojče telekom" planira da upotrijebi dizelske generatore.

Direktor italijanske kompanije "Astel" izjavio je za Rojters da je ta grupa zahtijevala od vlasti da mobilne mreže budu izostavljene sa spiska za štednju energije.

EU je suočena sa potencijalnim prekidima napajanja strujom, nakon što je odlučila da odustane od ruskih energenata, zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Brisel je uveo restrikcije za trgovinu sa Rusijom u vrijeme kada već naglo poskupljuje energija u Evropi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana