Републиканци траже другог кандидата, не желе Трампа

ГС
Републиканци траже другог кандидата, не желе Трампа

ВАШИНГТОН - Двије велике конзервативне групе су сигнализирале да су отворене да у трци за Бијелу кућу 2024. године подрже другог кандидата умјесто Доналда Трампа, што је најновији знак све гласнијег дијела Републиканске партије да је вријеме да се партија окрене новом предсједничком кандидату, преноси АП.

Предсједник утицајне групе Клуб за раст Дејвид Мекинтош рекао је јуче да је та група позвала неколико потенцијалних републиканских кандидата на самит донатора на Флориди следећег мјесеца, али Трамп као једини проглашени главни кандидат у трци до сада, није међу њима.

Како је навео, позвани су гувернер Флориде Рон ДеСантис, који се сматра Трамповим највећим опонентом, заједно са бившом гувернерком Јужне Каролине Ники Хејли, бившим потпредсједником Мајклом Пенсом, бившим државним секретаром Мајком Помпеом, сенатором Тимом Скотом из Јужне Каролине и гувернером Вирџиније Гленом Јангкином.

- Мислимо да би било сјајно да их наши чланови чују, виде шта имају да кажу, гдје желе да воде земљу - рекао је Мекинтош.

Његови коментари су услиједили након меморандума који је током викенда објавила конзервативна заговарачка група Американци за просперитет у којем се наводи да је група спремна да подржи другог кандидата на предизборима Републиканске странке.

Тензије између Трампа и обје групе нису нове, али њихова спремност да се ангажују око приједлога другог кандидата може само да охрабри најмање десетак потенцијалних ривала који размишљају о кампањама. Очекује се да ће Хејли објавити своју кампању за изборе 2024. следеће недјеље у Јужној Каролини.

Обје групе се придружују неколицини мегадонора који су посљедњих мјесеци сигнализирали да траже новог предсједничког кандидата. Трамп се суочава са низом правних проблема, али је и даље најдоминантнија личност у странци и веома ефикасан прикупљач средстава, ослањајући се на мрежу малих донатора, наводи АП. Американци за просперитет (AFP), група коју су основали милијардери, индустријалци браћа Кох, дуго се сукобљавају са Трампом.

Њихова значајна мрежа одбила је да подржи њега или било ког кандидата на предсjедничким изборима 2016. и 2020. године, подсјећа АП.

           

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана