Republikanci traže drugog kandidata, ne žele Trampa

GS
Republikanci traže drugog kandidata, ne žele Trampa

VAŠINGTON - Dvije velike konzervativne grupe su signalizirale da su otvorene da u trci za Bijelu kuću 2024. godine podrže drugog kandidata umjesto Donalda Trampa, što je najnoviji znak sve glasnijeg dijela Republikanske partije da je vrijeme da se partija okrene novom predsjedničkom kandidatu, prenosi AP.

Predsjednik uticajne grupe Klub za rast Dejvid Mekintoš rekao je juče da je ta grupa pozvala nekoliko potencijalnih republikanskih kandidata na samit donatora na Floridi sledećeg mjeseca, ali Tramp kao jedini proglašeni glavni kandidat u trci do sada, nije među njima.

Kako je naveo, pozvani su guverner Floride Ron DeSantis, koji se smatra Trampovim najvećim oponentom, zajedno sa bivšom guvernerkom Južne Karoline Niki Hejli, bivšim potpredsjednikom Majklom Pensom, bivšim državnim sekretarom Majkom Pompeom, senatorom Timom Skotom iz Južne Karoline i guvernerom Virdžinije Glenom Jangkinom.

- Mislimo da bi bilo sjajno da ih naši članovi čuju, vide šta imaju da kažu, gdje žele da vode zemlju - rekao je Mekintoš.

Njegovi komentari su uslijedili nakon memoranduma koji je tokom vikenda objavila konzervativna zagovaračka grupa Amerikanci za prosperitet u kojem se navodi da je grupa spremna da podrži drugog kandidata na predizborima Republikanske stranke.

Tenzije između Trampa i obje grupe nisu nove, ali njihova spremnost da se angažuju oko prijedloga drugog kandidata može samo da ohrabri najmanje desetak potencijalnih rivala koji razmišljaju o kampanjama. Očekuje se da će Hejli objaviti svoju kampanju za izbore 2024. sledeće nedjelje u Južnoj Karolini.

Obje grupe se pridružuju nekolicini megadonora koji su posljednjih mjeseci signalizirali da traže novog predsjedničkog kandidata. Tramp se suočava sa nizom pravnih problema, ali je i dalje najdominantnija ličnost u stranci i veoma efikasan prikupljač sredstava, oslanjajući se na mrežu malih donatora, navodi AP. Amerikanci za prosperitet (AFP), grupa koju su osnovali milijarderi, industrijalci braća Koh, dugo se sukobljavaju sa Trampom.

Njihova značajna mreža odbila je da podrži njega ili bilo kog kandidata na predsjedničkim izborima 2016. i 2020. godine, podsjeća AP.

           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana