Репортажа из Италије: У току је масакр, вирус је збрисао цијелу једну генерацију

Танјуг
Репортажа из Италије: У току је масакр, вирус је збрисао цијелу једну генерацију

Трст - Посљедњих неколико дана епидемиолошка ситуација у Италији је стабилна потврђују подаци о броју заражених, умрлих и оздрављених пацијената.

Цивилна заштита наглашава да је ситуација различита у појединим дијеловима земље, у неким областима циркулација вируса КОВИД19, је виша, а у другима мање, међутим не постоји подручје Италије у којем вирус не циркулише.

Нових заражених у 24 сата су 2.339, број умрлих и даље висок, али се не повећава, је 776.

Изражено у процијенима раст ширења вируиса у задњих неколико дана, 3.97 одсто, у односу на прошлу седмицу када је процентуални порас био 4.22.

Од почетка еидемије до сада заражено је готово 120.000, а број тестираних, који стално расте, је нешто мање од четрдесет хиљада.

И број љекара и медицинских сестара заражених у болницама је огроман. До данас је 77 љекара је подлегло зарази. Један од разлога је тај што у раној фази епидемије нису били довољно заштићени, и што су често били присиљени на интервенцију чак и голим рукама.

Најмлађи преминули љекар имао је 46 година, а најстарији 90 година.

Међу жртвама су многи који су се одазвали на позив цивилне заштите, и иако пензионисани, вратили су се у службу.

Државни Институт за статистику (Истат) објавио је, базирајући се на досадашњим подацима, да је у неким општинама Ломбардије , смртност због Ковид-19, посебно у прве три седмице марта, порасла од 143одсто до чак 500 одсто. Али ситуација није хомогена: у округу Бергамо, у неким општинама, смртност је виша од 500 одсто у односу на број смртних случајева у односу на март 2019.

У истој зони од 1-21. марта ове године умрло је 5.000 људи више него прошле године.

“Био је то прави масакр који је у току неколико дана збрисао са лица земље готово цијелу једну генерацију. То је генерација којој сви дугујемо пуно, а нисмо их успјели заштитити. А у старачким домовима коронавирус је направио прави масакр”, изјавио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана